Bokar – inte böcker

- in Lundagård testar, Utflykten

Runt Lund breder jordbrukslandskapet ut sig och det kan vara en utmaning att hitta fina naturområden. Men den som letar kan bli rikligt belönad. Följ med på vandring i stadsnära natur.

Efter en missad buss och en hektisk elsparkcykelfärd befinner vi oss på buss 160 på väg mot Knivsåsen. Naturreservatet är hem åt den populära badplatsen Dalby stenbrott, men i dag lyser badgästerna med sin frånvaro. Det är en av årets få dagar med snö, och i kontrast till den annars mörka och gråa vintern känns det som att någon har tänt en lampa.

Snön förändrar också ljuden, de dämpas och ramas in av tysta mellanrum. En korp kraxar dovt, en bil surrar långt borta och snön knarrar under våra fötter när vi går på klipporna runt stenbrottet. Små blöta snösamlingar faller från träden och skvallrar om det tillfälliga i situationen.

Vi rundar stenbrottet och kommer in i bokskogen på andra sidan. Koltrastar skvätter ihärdigt runt bland löven på marken i jakt på föda och en hackspett hamrar sin näbb mot en död gren i hopp om insekter och larver. En ekorre skuttar snabbt iväg, förmodligen skrämd av ljudet från våra skor mot den lövklädda marken. Att bokskogen är så öppen och lätt att gå i beror på de fallna löven. De bryts ner långsamt och bildar en matta som gör det svårt för andra buskar och träd att växa här.

Vi fortsätter norrut längs Skåneledens orangea markeringar. Över en betesmark, in i en skog, upp på en grusväg, förbi en hästhage och igenom byn Torna Hällestad. Vår vandring bjuder på imponerande variation.

Norr om Torna Hällestad ligger Prästaskogens naturreservat, med stigar som slingrar sig upp och ner på branta rullstensåsar. Här finns två dammar, milsvid utsikt över jordbrukslandskapet och ett överflöd av fina fikaplatser. De ovanliga vresbokarna dominerar i reservatets västra del, som mycket passande kallas Trollskogen. De kaotiskt växande träden vrider, böjer och snurrar sina stammar och grenar, och ingen vet säkert varför. Likt bångstyriga tonåringar vägrar de rätta sig efter de ståtliga, pelarlika bokarna som står precis intill.

Tips!

Med buss från Lund når du snabbt den 15 kilometer långa Skrylleslingan, som är en del av Skåneleden. Börja och sluta vid Knivsåsen, Torna Hällestad eller Skrylle, eller gå en del av leden. Vi började vid Knivsåsen och avslutade i Torna Hällestad.

För att se en karta över leden besök www.skaneleden.se/etapp/13a-skrylleslingan. Buss 160 går från Lund C till Knivsåsen. Buss 161 går från Bankgatan i Lund till Torna Hällestad.

Från och med den 13 mars går buss 159 från Lund C och stannar vid flera vackra naturområden, bland annat Dalby Söderskog, Skrylle och Trollskogen.

 

Foto: Saber Malmgren.
Foto: Saber Malmgren.
De kända vresbokarna. Foto: Saber Malmgren.