Tips från studenten: Livsmedelsteknik

- in Frågan

Vi studenter kan lära mycket av varandra. Lundagård har träffat Marcus Jacobsen som pluggar livsmedelsteknik för att be om tips och råd kring matlagning och näring.

Våren har kommit till Lund. Det tjocka molntäcket har spruckit upp i solsken och överallt strömmar människor ut för att njuta av det vackra vädret. Också jag har begett mig ut – till Botaniska trädgården för att träffa livsmedelsteknikstudenten Marcus Jacobsen och prata om mat. Han har ställt upp på att ge lite tips och inspiration kring detta centrala ämne i vardagen. Vi slår oss ned vid ett bord utanför växthuset och ser en strid ström av promenerande passera förbi i eftermiddagssolen.

Marcus Jacobsen går andra året på sitt program, som består av en blandning av kurser i alltifrån produktutveckling till livsmedelskemi och näringslära. Det sistnämnda tycker han är roligast och ger olika förslag på hur man som student kan laga god och näringsrik mat till ett bra pris.

– Köp efter säsong när det gäller grönsaker, det är något billigare men framför allt godare. Ekonomiskt sett är det också bra att storhandla, för då kan man planera inköpen noggrannare och handla större volymer. Var inte heller rädd för att köpa mat som är nedsatt i pris för att den håller på att gå ut.

Rotfrukter är något Marcus Jacobson själv gillar och tycker är ganska enkelt att få med i sin matlagning. De kan köpas året runt i Sverige och innehåller mycket näring. På ett mer övergripande plan betonar han vikten av att variera sin kost och att utgå ifrån det man genuint tycker om.

– Det är inte lönt att tvinga i sig något bara för att någon sagt att det är nyttigt, jag tror inte det håller i längden. Man ska försöka hitta något som man tycker är gott och som samtidigt är inom ramarna för vad man anser är hälsosamt.

Foto: Saber Malmgren.

Även fibrer ska man komma ihåg att få i sig – något man, enligt hans erfarenheter, ofta försummar. Marcus Jacobsen berättar att fullkorn gör att man får ett jämnare blodsocker, håller sig mätt längre och att det dessutom är bra för tarmfloran. Han understryker även att det är viktigt att se till att man får i sig rätt fördelning av näringsämnen i sin kost.

– Man brukar säga att man ska få 10–20 energiprocent från protein, 30 procent från fett och resten från kolhydrater. Sedan får man anpassa det utefter vad man gör för aktiviteter i sin vardag, till exempel om man tränar.

Marcus Jacobsen äter själv mycket kyckling. Han tycker att det är ett bra livsmedel som man kan krydda på många olika sätt, eftersom det i sig inte smakar så mycket. Det är också relativt billigt jämfört med andra köttprodukter. Samtidigt konstaterar han att det i vissa fall finns hälsofördelar med att minska konsumtionen av animaliska produkter. Det är bra att dra ned lite på rött kött och även att se över sina fettkällor.

– Generellt skulle jag säga att man ska hålla nere det mättade fettet, som främst finns i animaliska produkter, och ersätta det med vegetabiliska fettkällor. När man utformar en måltid är det bra att få med mycket grönsaker och att välja fullkornsprodukter.

Vad har du alltid i kylskåpet?

– Jag har alltid kyckling och någon rotfrukt. Havredryck finns också där, jag dricker det i stället för vanlig mjölk.

Vad äter du till frukost?

– Havregrynsgröt med mjölk, toppat med bär. Sedan tar jag lite proteinpulver på, bara för att det ska bli sötare. Så enkelt är det.

Varför började du plugga livsmedelsteknik?

– Jag har jobbat som kock i 13 år, från att jag gick tvåan i gymnasiet. Men det började kännas ganska slitigt med tiden och därför valde jag att i stället plugga något inom livsmedelsområdet. Ämnet är roligt och jag får användning av mina kunskaper från mitt tidigare yrke.

About the author

Ingeborg är skribent på Lundagård sedan hösten 2020. Sedan augusti 2022 är Ingeborg även studentlivskrönikör.

Related Posts