MR-institut placeras i Lund

- in Nyheter

Regering beslutade i början av året att Sverige ska inrätta ett nytt oberoende nationellt institut i mänskliga rättigheter under 2022. I dag meddelande regeringen det positiva beskedet att institutet placeras i Lund, och planeras kunna påbörja sin verksamhet vid årsskiftet. Institutet kommer att ha som uppdrag att undersöka hur de mänskliga rättigheterna respekteras och efterlevs i Sverige.

I augusti förra året, och så sent som i februari i år, gick Lunds kommun, Lunds universitet, Raoul Wallenberg-institutet, Malmö stad och Region Skåne samman och skickade en skrivelse till regeringen om att få institutet placerat i Lund. Argumentet som framfördes till regeringen betonade Lunds och Malmös universitets tvärvetenskapliga forsknings och utbildningsmiljöer som värdefulla kontaktytor för ett nationellt MR-institut, Lunds långa tradition av arbete för de mänskliga rättigheterna och den starka forskningstraditionen belägen vid universitet och på Raul Wallenberg-institutet.

Institutet kommer att kunna komplettera den etablerade kompetensen som redan finns. Raoul Wallenberg-institutet som har bedrivit internationell forskning om mänskliga rättigheter sedan 1984 bidrar med en betydande kontaktyta gentemot det nya institutet.

– Med den nya institutionen i Lund kommer vi kunna skapa en helt unik miljö för mänskliga rättigheter i Sverige och Europa med utgångspunkt från Lund. Vi kan kombinera den stora kunskapen om mänskliga rättigheter i Sverige med Raoul Wallenberginstitutets och universitets internationella nätverk och forskning. Det är glädjande i en tid då mänskliga rättigheter är satt under global press, säger Morten Kjaerum, direktör vid Raoul Wallenberginstitutet, i ett pressmeddelande.

Beskedet om att få institutet till Lund blir också ett kvitto på Lunds status som den första MR-staden i Sverige

Ett fantastiskt roligt och viktigt besked som stärker Lund som nationellt och internationellt nav för mänskliga rättigheter i en tid då de är satta under hård press globalt. Det är även ett kvitto på att vi som Sveriges första MR-stad levererar, säger kommunstyrelsens ordförande Philip Sandberg (L).

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Det är försent att ge upp

Det går inte att antingen vara livrädd eller