Rekordintresse för Katastrofalkarnevalen

Efter nästan två år av distansundervisning har uppropet till Lundakarnevalen aldrig varit större. Vid tvåtiden natten till lördag ställde sig de första i kön för att vara med i Katastrofalkarnevalen, och på söndagsmorgonen sträckte sig kön från AF-Borgen ända fram till Södra Esplanaden.

William och Mathilda i kön till Karnevalsuppropet.
Foto: Johan Larsson

Klockan 11 den 27 februari öppnade AF-borgen sina dörrar för tusentals blivande karnevalister inför Katastrofalkarnevalen 2022. William och Mathilda har stått i kön sedan klockan fem på lördagseftermiddagen. 

 — Jag visste ingenting om karnevalen innan jag flyttade till Lund. Jag hörde från en kompis som har varit med tidigare att det ska vara riktigt kul att engagera sig. Mina förväntningar är sjukt höga, tyvärr,  säger William. 

— Jag tror det bästa med Karnevalen kommer vara gemenskapen och alla nya människor man får träffa, säger Mathilda. 

Alice är ansvarig Lundakarnevalens barnbok.
Foto: Johan Larsson

Lundagård är fyllt av röster och musik. Stämningen i kön är festlig. Ett gäng från Blädderiet som är ansvariga för Karnevalens programblad, tidning och barnbok springer runt med pappershattar på huvudet och försöker underhålla de köande. De har klippt ut hål i ett stort lakan och ser ganska trötta ut medan glada studenter kasta korkar genom hålen. 

—Vi försöker tagga igång alla i kön och rekrytera till vår sektion, säger Alice Hanfelt, ansvarig för barnboken. Hon tror att det bästa med karnevalen blir att få se Lund omvandlas till ett stort festivalområde. 

Intresset för Lundakarnevalen har aldrig varit större. Redan vid tretiden på söndagseftermiddagen hade maxantalet för karnevalister redan nåtts med sjutusen registrerade*, inklusive de som redan är engagerade i Lundakarnevalen.

— Vi ska försöka ta med så många som möjligt och skapa större grupper i sektionerna. Men vi kan inte rekrytera tiotusen karnevalister. Det har vi inte någon budget till, säger Sofie Liang, extern kommunikationschef. Hon är förvånad över hur länge folk har stått i kö. 

Vi har försökt att inte skapa någon hets kring köandet men det har varit svårt. Förra karnevalen började folk köa vid midnatt dagen innan, säger Sofie Liang.

– Det är nästan ett helt dygn senare jämfört med i år!

Björn, Daria och Saga inne i AF-borgen.
Foto: Johan Larsson

Samtidigt pågår det ett krig cirka 200 mil från Lund, det första i Europa som den här generationen lundastudenter får uppleva. Daria, som har köat hela natten tillsammans med sina vänner Björn och Saga, har släkt i Ukraina.

—Det är svårt att vara här samtidigt som allt händer och se det som skrivs i familjechatten. Men det går ju inte heller att vara där. Som tur är har jag kontakt med dem hela tiden. Jag är tacksam över dagens moderna kommunikation, berättar Daria för Lundagård. 

—Vi bevakar situationen i Ukraina kontinuerligt och diskuterar i Karnevalskommittén hur vi skulle kunna anpassa vår verksamhet om det skulle behövas, säger Linnea Söderström, Lundakarnevalens press- och sponschef. 

—Just nu känner vi att vi behöver något som är roligt och som kan sprida lite glädje, säger Linnea Söderström.

* Uppdatering: totalt antal registrerade karnevalister är 7445, varav 6060 registrerades under Karnevalsuppropet, meddelar Lundakarnevalens externa kommunikationschef, Sofie Liang, via mejl.