”Det vibrerar i Lundagård”

- in Lundakarnevalen 2022, Nyheter, Studentliv

I morgon är det dags för Karnevalsuppropet. Men redan vid 02.30 idag dök de första studenterna upp i kön. Lundagård passade på att ta tempen på några av de som redan är på plats utanför AF-borgen.

Juriststudenterna Iris, Anna, Anna, Lovisa,
Rut och Oskar har varit på plats sedan lunch.
Foto: Johan Larsson

Solen står lågt på himlen och skänker ett gyllene ljus utöver hela Lundagårdsparken. Ett soundtrack av dunkande bas och sorl av muntra röster ställs mot den kalla februariluften. Klockan är 17.00, det är 18 timmar kvar till AF-porten slår upp sina portar, men kön till Karnevalsuppropet ringlar sig redan upp mot universitetsplatsens trapp.

Näst längst fram i kön står ett gäng taggade juriststudenter som precis har börjat studera i Lund. De har suttit i kön sedan klockan 12.00.

– Efter att suttit och haft studierna på distans kändes det bara rätt att ställa sig i kön tidigt för att garantera en plats på karnevalen, berättar juristerna för Lundagård.

Karnevalen ser de som en chans att få träffa nya personer, främst utanför det egna program. Även om det finns en risk att det blir minusgrader ikväll är de inte rädda för att frysa. I stället ser de fram emot värmen som kommer råda under karnevalen i maj:

– När corona är borta och men bara kan ha kul och festa! instämmer samtliga i gruppen.

Anton, Lukas, Markus, Max och Edward
var på plats redan 02.30.
Foto: Johan Larsson

Längst fram i kön hittar vi fem killar med grill i full brand. De har stått där sedan 02.30. Första natten bjöd på blandad sömn – speciellt för Markus som hade glömt sovsäcken hemma. Det var ”finlandsmentaliteten” som fick dem att börja köa så pass tidigt.

– Antingen är man först eller så är man sist! säger Anton.

Har ni någon särskild post ni hoppas kunna få?

– Vi har faktiskt knappt koll på vilka poster som finns… Vi köar mest för köandets skull! svarar Anton muntert.

Så som en klassisk ”tailgating”?

– Precis! konstaterar Edward som har tagit ansvar för grillen

 Trots att de inte har bestämt sig för vad de ska hitta på under karnevalen är de överens om att de ser fram emot gemenskapen… ”och festen så klart”.

–Det bara vibrerar i luften! konstaterar en sprudlande Björn Kristensson, vierichef för Lundakarnevalen 2022.

Han hade hört rykten om att folk planerade att dyka upp redan under natten fredag-lördag men han kunde inte tro sina ögon när Kalle Schedin, vice nöjeschef för Lundakarnevalen, hade skickat en bild på Anton, Edward, Markus och gänget vid klockan 3 i natt.

Själv planerar Björn Kristensson att få en stabil sömn klockan 23 ikväll för en tidig morgon som börjar klockan 6. Han tillägger glatt att han ser fram emot morgondagen och uppger att den som vill ha en plats bör komma i god tid.

Lundakarnevalens vierichef, Björn Kristensson, på scenen i stora salen som pyntats för morgondagens upprop.
Foto: Johan Larsson