Uppger sig vara LTH-studenter – för att sprida NATO-opinion

- in Nyheter, Studentliv

Tre twitteranvändare uppger sig vara studenter vid Lunds tekniska högskola (LTH) och sprider vad som verkar vara en falsk opinionsundersökning om NATO-medlemskap.

Twitteranvändarna uppger sig heta Marry Andersson, MSvensson och Martina Svensson. De säger sig plugga statistik, matematik och att de bygger ”maskiner för ölhävning på LTH”. De delar även hemsidan Sveop.se där statistik om NATO-opinion presenteras. 

Flera gånger per dag – ibland flera gånger i timmen – publicerar dessa konton samma tweet: ”Nya siffror varje dag av LTH studenterna på Sveop.se just nu: Natomedlemskap? Över 10000 [siffran ökar konstant, reds. anm.] svarande på AI-roboten Annie´s fråga” ihop med hashtaggar som associeras med svensk opinionsbildning.

Sveop utger sig för att vara en seriös sida för statistik. Enligt databasen Whois skapades emellertid Sveop.se den 29 april 2022 och dess ägare identifieras inte. 

På hemsidan kan man läsa “Vi som ringer om denna enkla laddade frågan som är på den benvita tapeten just nu är högskolestuderande på LTH samt helt politiskt och ekonomiskt oberoende av frågan i sig, vi tjänar inga pengar på tjänsten och frågar av ren nyfikenhets skull samt publicerar i utbildningssyfte.” samt om att “era folkvalda” säkert tar emot “donationer, samtal frågor, ändringar eller röster per mail”.

Två av kontona säger sig tillhöra F-sektionen på LTH och den tredje specificerar inte sin sektionstillhörighet. Dock bekräftar Theo Nyman, kårordförande på Teknologkåren, att ingen av de tre studerar vid LTH.
– Vi kan inte veta om det är studenter som gjort detta [sidan och statistiken, reds. anm.]. Det vi kan veta är att de här kontona inte är studenter, säger han till Lundagård.

Han tillägger att det är pricksäkra beskrivningar av LTH-studenter, oavsett om kontona är riktiga människor eller bottar.
– “Bygger maskiner på LTH för ölhävning” är ju grammatiskt korrekt och det är inte otänkbart om någon på LTH bygger just maskiner för ölhävning. 

Profilbilden till Martina Svensson tillhör den indiska skådespelerskan och modellen Catherine Tresa – känd bl.a. från den romantiska actionfilmen Dangerous Khiladi 2. Marry Anderssons profilbild är egentligen av TikTok-kändisen Isabela Fernandez och MSvenssons profilbild kan man hitta på en Los Angeles-baserad fotofirma.  

Nils Gustafsson, forskare vid Institutionen för strategisk kommunikation vid Lunds universitet, menar att kontona är uppenbart fejk och hemsidan likaså. Allt är av bristande kvalitet.
– Det är så uppenbart dåligt gjort, det första jag tänkte på var “Är detta verkligen Ryssland?” Är det inte liksom “Ja till NATO-sidan” som gjort detta, då det var så fruktansvärt dåligt gjort? 

Statistiken och hemsidan är också falska, menar Nils Gustafsson. Dock kan han inte säga något om vilken aktör det är som driver kontona och hemsidan.
– Det behöver inte vara främmande makt, även om det slutsatsen ligger nära till hands. Det skulle i teorin kunna vara någon annan. Men det är uppenbart att det inte är verkliga opinionsundersökningar.

Theo Nyman ser detta som en fortgående trend av politisk påverkansarbete, som man bör vara aktsam på.
– Det främsta vi kan trycka på här är att man ska vara källkritisk.