Lästips i valtider

Intriger, undergångsstämning och en längtan mot mitten. Kulturredaktionen listar sina politiska måste-böcker.

Omslaget till ”Underkastelse”.
ALBERT BONNIERS FÖRLAG.

Satirisk dystopi

Året är 2022, och partiet Muslimska broderskapet vinner valet i Frankrike och börjar förändra samhället i grunden. Sharialagar införs och kvinnor får inte arbeta, bland annat. Detta är premissen för Michel Houellebecqs politiska satir Underkastelse från 2015 – ett intellektuellt tankeexperiment om det nyliberala franska samhällets totala kollaps. Romanens huvudperson är litteraturprofessorn François, som försöker navigera sig i den nya ordningen. Denna märkliga och polemiska dystopi är både provocerande och fängslande.

Esther Arndtzén

Scener ur Palmes liv

Olof Palme.
Arkivbild: Hagblom-Foto/

Ibland är det i historien som vi hittar den bästa läsningen. Aftonbladets journalist Dieter Strand fick under valrörelsen 1979 exklusiv tillgång att följa Olof Palme i hans vardag. I boken ”Palme igen?” (1980) samlar han artiklarna och tecknar ett hudnära porträtt av partiledaren. Boken är underbart intern och ger komplex bild av Olof Palme som politiker och människa – och hur rollerna tvinnas samman. Det är en historia bakom kulisserna, som det heter. Om socialdemokratins kris, ilskan mot Thorbjörn Fälldin och behovet av sömntabletter. Och cigaretter förstås. Massvis av dem.

Olof Bärtås

Omslaget till ”Mitten”.
Design: Johannes Molin
VOLANTE FÖRLAG

Mittemellan

Mitten av Per Svensson och Svante Weyler gavs ut i maj i år och kallas av författarna själva för en ”måttfull stridsskrift i polariseringens tid”. I ett samhällsklimat som till synes präglas av allt större meningsskiljaktigheter sticker författarna ut hakan genom att hävda det motsatta: majoriteten av de svenska väljarna befinner sig i själva verket i mitten av det politiska spektret. Boken känns högaktuell inför det stundande valet och kan öka förståelsen för dess resultat samt för den politiska verklighet vi lever i.

Lyda Löthman

Omslaget till ”Partiledaren som klev
in i kylan”.
LEOPARD FÖRLAG

En partiledares fall

Politik bedrivs inte bara i debatter inför tusentals åskådare – mycket av intrigerna sker i det tysta. I Partiledaren som klev in i kylan beskriver vänsterdebattören Daniel Suhonen de palatsintriger som präglade Håkan Juholts korta partiledarskap för Socialdemokraterna. Här blottläggs de brutala falangstrider som ledde fram till valet av Juholt, och som sedan ledde till hans fall. I slutet bjuds även på en scen från hur Stefan Löfven egentligen valdes – mer eller mindre under tvång, inlåst i ett mötesrum!

Theo Vareman