Hur röstar du?

- in Politik, Valet 2022

Valdagen vankas! Lundagårds Sebastan Kaspár har begett sig ut på campus för att ta tempen på väljarna. Nedan följer några stickprov på studenternas partisympatier.

Christoffer Sörensson

Studerar: Civilingenjör elektroteknik

Kommer du rösta i riksdagsvalet?

– Ja det kommer jag!

Vilket parti lutar det åt?

– Jag velar väldigt mycket. Det står mellan Socialdemokraterna och motsatsen faktiskt –   Moderaterna. Det är vissa frågor där jag är väldigt mycket socialdemokrat och andra frågor där jag är moderat. Så det är väldigt splittrat.

Vilka frågor är det som splittrar?

Christoffer Sörensson väljer mellan
Moderaterna och Socialdemokraterna.
Foto: Sara Berntsson

– Jag gillar till exempel sossarnas frågor gällande skolan och äldreomsorgen, men jag är inte så mycket för hur de hanterar integrationspolitiken. Sen är det osäkert om de kommer gå i koalition med Vänsterpartiet eller inte. Det är typ sådana grejer jag sitter och velar mellan eftersom de inte gått ut och sagt riktigt hur de ska göra – om de ska gå själva, i koalition eller något annat.

Finns det något parti du inte hade kunnat rösta på?

– Centern, Miljöpartiet, SD och vänstern. Halva skaran. Och KD räknar jag inte ens med. Det är de större partierna som gäller.

Noah Garcia Gyllensten

Studerar: Europastudier

Kommer du rösta i riksdagsvalet?

– Jag tänker göra det på valdagen, lite ceremoniellt!

Noah Garcia Gyllensten
kommer rösta på valdagen.
Foto: Sara Berntsson

Vilket parti lutar det åt?

– Jag röstar på Vänsterpartiet.

Varför just Vänsterpartiet?

– De är de enda som bedriver vänsterpolitik och det tycker jag är den bästa politiken! Det är väl den mest humana.

Finns det något parti du inte hade kunnat rösta på?

– Typ alla de andra. Jag tror jag röstade på Miljöpartiet i skolvalet i högstadiet men efter det… för mig är det verkligen bara en sörja på andra sidan. Jag skulle säga att jag har svårt att se mig rösta på något annat. Jag ser ingen större skillnad på SD, Moderaterna och KD. De är lite samma kan man säga.

Ange-Chadia Uwamahoro

Studerar: Statsvetenskap, Pol. kand.

Ange-Chadia Uwamahoro har
tidigare röstat på KD.
Foto: Sara Berntsson

Kommer du rösta i riksdagsvalet?

– Ja!

Vilket parti lutar det åt?

– Jag är inte helt säker. Jag har tidigare röstat på Kristdemokraterna men jag är inte 100% på att jag ska rösta på dem i år också. Vi får se!

Varför just Kristdemokraterna?

– Jag tycker att deras ideologi tilltalar mig, det är väl främst därför!

Finns det något parti du inte hade kunnat rösta på?

– Sverigedemokraterna.

Tilde le Clercq

Studerar: Juridik

Kommer du rösta i riksdagsvalet?

– Ja, det kommer jag att göra

Tilde le Clercq kommer att rösta på
något av partierna i vänsterblocket.
Foto: Sara Berntsson

Vilket parti lutar det åt?

– Måste man säga? Tilde skrattar till och fortsätter: 

– Nej men det blir till vänster, absolut. 

Varför just ett parti åt vänster?

– Jag tror att jag står mer för den ideologin, att jag tror mer på “alla ihop” och inte individens egna.

Finns det något parti du inte hade kunnat rösta på?

– Absolut, det är många partier jag inte hade kunnat rösta på. Inga borgerliga partier. Absolut inte Sverigedemokraterna heller.

Carl Jonsson

På besök från Portugal

Kommer du rösta i riksdagsvalet?

– Ja men det kommer jag nog att göra. För första gången har jag har varit lite sådär “ska jag rösta eller inte”.

Vilket parti lutar det åt?

– Jag bestämde mig igår faktiskt. Det blir Piratpartiet för tredje gången i rad. Jag har kämpat lite med “ska jag rösta på dem eller inte”. De kommer ju inte komma in i riksdagen men det är ändå det partiet som är närmast det jag tycker. Jag läste en intervju med deras partiledare på Reddit igår och sen var jag även inne på deras hemsida och så tänkte jag “fan jag måste rösta på dem”.

Varför just Piratpartiet?

– Från början så var det frågan om ett fritt internet, men sen så har det ju blivit mer och mer att de står för. Det är mycket kring frihet och minska statens inflytande över individen. Så det är väl grundfrågorna. Sen så finns det en hel del sakfrågor där jag inte håller med dem. Det är det parti jag kan hitta som ligger mig närmast ideologiskt, men en perfect match är det inte.

Carl Jonsson kommer troligtvis att rösta på Piratpartiet.
Foto: Sara Berntsson

Finns det något parti du inte hade kunnat rösta på?

– Ja, det är ganska många, med ett skratt tillägger Carl:
– Vänstern, sossarna, Miljöpartiet, Liberalerna, Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna. Första gången jag röstade så röstade jag på Moderaterna, men det känns som att det inte är någon större skillnad på Moderaterna eller ens vänstern. Visst det är lite skillnad men jag gillar inte riktigt det politiska klimatet, det är så mycket sandlådenivå. Jag skulle vilja ha lite mer vision och lite mer tal om ideologi snarare än sakfrågor.