DEBATT: Svensk klimatpolitik är urspårad

- in Debatt

De sakpolitiska mothuggen i klimatfrågorna behöver bli tuffare. Klimatmålen kan nås om de andra partierna vässar till sin klimatpolitik, skriver företrädare för Gröna Studenter.

Sveriges studenter är den enda väljargrupp som ser klimatfrågan som den viktigaste inför valet i höst, rapporterade SVT den 9 maj. Det är föga förvånande. Studenter är uppdaterade med den senaste forskningen. Vi ser med egna ögon hur framtiden rycks i från vår generation runt om i världen. När FN slår fast att ”fönstret till en beboelig framtid snabbt håller på att stängas” kräver vi därför en skyndsam reaktion från politiken.

Den senaste IPCC-rapporten konstaterar att de globala utsläppen måste börja minska innan år 2025 för att Parisavtalets mål ska kunna uppnås. År 2021 ökade utsläppen med rekordhöga sex procent på bara ett år. Det är en skrämmande utveckling.

 Sveriges utsläpp minskar med ungefär två procent per år, med undantag för rekordet nio procent under pandemiåret 2020. I år behöver minskningen bli 20 procent för att Sverige ska ha en chans att klara sina internationella åtaganden. Det är inget annat än en dröm med dagens politik.

 Vi hade önskat oss tuffare sakpolitiska mothugg i klimatdebatten. Högern vill bygga kärnkraft som tar 15–20 år. Sossarna vill dela ut tusenlappar till bilägare och subventionerar regionala flygplatser. Vänsterpartiet låtsas som att omställningen inte kräver några som helst beteendeförändringar. Kvar står vi miljöpartister – utan en värdig motståndare.

Sju av åtta partier har fullständigt gett upp kampen om att konkurrera med MP om vem som har vassast klimatpolitik. Samtliga andra partier röstar för att göra det billigare för bilägare att släppa ut mer växthusgaser, också för SUV-ägare i innerstan. Vissa vill gå så långt som att helt slopa reduktionsplikten, vilket ökar andelen olja i bensinen. En olja som till viss del är rysk, vilket driver Putins vidriga krig mot det ukrainska folket. 

Svensk klimatpolitik har helt spårat ur – med undantag för ett parti som håller kursen. Miljöpartiet och Sveriges studenter delar något fundamentalt: Vi prioriterar klimatet i valet.

Vår generation har vuxit upp i eran av tomma löften. Nästan alla partier lovar att prioritera klimatkrisen, men när det kommer till kritan är det bara Miljöpartiet de gröna som lever upp till sitt ord. För MP:s löften har inte varit tomma.

Både i regering och riksdag är det vi som driver på för snabba utsläppsminskningar. Miljöpartiet är läskigt nog riksdagens enda parti som faktiskt har en plan med drygt 230 förslag för hur Sverige ska klara klimatmålen. Och lyssna på detta: den är i linje med forskningen. 

Gröna Studenter kommer tillsammans med Miljöpartiet att kämpa hela valrörelsen för att få klimatfrågan högst upp på agendan. För det finns hopp! Enligt forskarsamhället kan vi fortfarande nå våra klimatmål. Men då behöver de andra partierna leverera med verklighetsförankrade och effektiva förslag som går i linje med våra åtaganden i Parisavtalet.   

Sigurdur Andersson, Språkrör Gröna Studenter

Ella Berndes, Språkrör Gröna Studenter

Markus Barnevik Olsson, Klimat-
och miljöpolitisk talesperson Gröna studenter