Lunds universitet på Bokmässan: ”Viktigt att möta människor av olika slag”

- in Nyheter

I myllret på Bokmässan i Göteborg passade Lundagård på att hälsa på i Lunds universitets monter.

Det är tjockt med folk redan på förmiddagen på Bokmässans första dag, torsdagen 22/9. Kultursidornas och de stora förlagens scener dominerar, och genom sorlet försöker diverse författarsamtal att nå ut till förbipasserande. 

I en litet hörn i vimlet har Lunds universitet (LU) en egen monter. Besöken är få för tillfället, och glädjen därför stor när Lundagård dyker upp för att ställa några frågor.

Lundagård på besök i LU:s monter.
Foto: Eskil Högman.

– Vi har varit här varje år sedan 2012, berättar Gisela Lindberg, kommunikationsansvarig på Humanistiska och teologiska fakulteten.

Syftet med universitetets närvaro på mässan är enligt Gisela Lindberg att marknadsföra både LU och enskilda forskare. Hon berättar att många besökare antingen brukar vara intresserade av att studera vid universitetet, eller, än vanligare, att de är pensionerade alumner som vill prata gamla minnen.

– Beroende på vad som händer samtidigt på mässan kommer det väldigt olika mycket folk, säger Louice Cardell Hepp, även hon kommunikationsansvarig på samma fakultet.

– Det handlar mycket om tajming, om Jonas Gardell sitter i montern bredvid så är det svårt att överrösta.

Gisela Lindberg instämmer, men tar upp något speciellt för året:

– I år har vi ett väldigt bra läge!

Det samlas också en rätt stor skara folk när det första forskarsamtalet går av stapeln 13.00. Det är historikern Johan Östling som pratar på ämnet “Humanister i offentligheten”, om hur forskare inom humaniora historiskt har tagit plats i det offentliga samtalet jämfört med i dag. Ett passande ämne för tillfället, även om de båda kommunikatörerna är noga med att berätta att forskare även inom andra discipliner ska få komma till tals under mässan.

När Lundagård träffar Johan Östling efter samtalet är han förhoppningsfull över att själv få gå på många föredrag. Han förklarar kortfattat sin egen syn på varför även forskare ska ta plats på Bokmässan:

– Det är viktigt att komma ut och möta människor av olika slag, att träffa den intresserade allmänheten. Men också att knyta och återknyta kontakter.

Kontaktknytning inleds också omedelbart, när intervjun hastigt avbryts av en av Sveriges ledande kulturskribenter som bekänner sig vara ett stort Östling-fan. Lundagård avviker diskret tillbaka till de två kommunikatörerna:

Redan under torsdagen var det stort vimmel
på Bokmässan. Foto: Eskil Högman

Vad ser ni mest fram emot med mässan?

– Det är människorna, alla möten som vi kommer ha, säger Louice Cardell Hepp bestämt.

– Och att få lyssna på alla våra forskare. De är så duktiga! instämmer Gisela Lindberg.