Måste-böcker i Sveriges nya kulturkanon

Sveriges nya kulturminister Parisa Liljestrand har fått i uppdrag att ta fram en svensk kulturkanon. Lundagård lägger här fram sina krav på böckerna som måste inkluderas.

Doktor Glas – Hjalmar Söderberg

Doktor Glas.
Bild: Albert Bonniers förlag.

En fantastisk bok med ett tidlöst språk och ett ständigt aktuellt innehåll. Hjalmar Söderberg har skrivit flera betydelsefulla böcker men ingen har gjort ett så stort intryck som Doktor Glas. Varken på mig eller på omvärlden som betraktar boken som en klassiker. Dagboksromanen drar moraliska frågor om skuld och skyldigheter till sin spets och huvudkaraktären Doktor Glas lämnar läsaren med blandade känslor av både avsky och empati.

Lydia Löthman

Det omöjliga – Göran Sonnevi

Det omöjliga.
Bild: Albert Bonniers förlag

Jag tycker att det är en god idé med en svensk kulturkanon. Jag litar däremot inte för fem öre på att vår nya kulturminister Parisa Liljestrand kommer att ta fram en bra sådan. I en drömvärld hade Göran Sonnevis Det omöjliga ingått, en diktsamling med mycket stor betydelse för den svenska poesin. Samlingen spänner sig över tre decennier i Sonnevis liv, de första dikterna skrev han som tonåring. Här behandlas kärlek, död, musik, politik och matematik en sådan diktsamling som man ständigt återvänder till.

Esther Arndtzén

Oktoberbarn – Linda Boström Knausgård

Oktoberbarn.
Bild: Modernista

En dum fråga: finns det inte redan en svensk kulturkanon? Ett hundratal böcker vi alla är överens om är riktigt jäkla bra? Så vad ska en fristående kommité…? Nåja. Ska nu Sveriges bästa böcker röstas fram så ska hur som helst Oktoberbarn av Linda Boström Knausgård vara med. En isklar berättelse om depression och att göra uppror mot det tröga mörkret. Om elchocksterapi och minnena den förintar. En liten bit av Sverige.

Tomas Ström

Utvandrarna – Vilhelm Moberg

Utvandrarna.
Bild: Albert Bonniers förlag

Vilhelm Mobergs utvandrarsvit anses ofta vara en potentiell kandidat till en litterär kanon – och med rätta. Romanserien utspelar sig under 1800-talets andra hälft och skildrar en grupp småländska emigranter, deras flytt över Atlanten och livet i det nya landet. Den första boken, Utvandrarna, beskriver vackert och jordnära den hungersnöd och fattigdom som tvingade hundratusentals människor på flykt. En viktig läsning i alla tider.

Vera Svahn

Bränt barn – Stig Dagerman

Bränt barn.
Bild: Norstedts

Egentligen är det internationell litteratur som är svenska folkets största kunskapslucka. Men när plikten kallar gör jag mitt – och mitt bidrag till den svenska kulturkanon är Bränt Barn av Stig Dagerman. Som Ivar Harrie skrev hade Dagerman ”konsten i fingrarna”. Texten är experimentell, samtidigt som varje formulering är utstuderad. Med skalpell skär Dagerman sig igenom människans innersta.

Hampus Peterson