Så sparar du el inför vintern

- in Nyheter

Nu när vinter är på ingång och kallare och mörkare tider väntar är det många som känner en oro för elpriserna. Lundagård har pratat med Olof Samuelsson, professor i elkraftsystem på Lunds tekniska högskola, som delar med sig av sina bästa tips för hur du kan spara el.

Den 27 oktober presenterade regeringen ett nytt högkostnadsskydd för södra Sverige. Statsministern Ulf Kristersson inledde sin pressträff under torsdagen (27/10) med att förklara de många olika faktorer som orsakar de höga elpriserna. Enligt statsministern är det en kombination av kriget i Ukraina som driver upp de europeiska gaspriserna, samt den stigande inflationen. Kristersson tog tillfället i akt att även skylla en del av problemet på den förra regeringens energipolitik.

Studenten Rasmus Trappe känner
ingen större oro för de stigande
elpriserna.
Foto: Alexandra Roslund

Lundagård pratade med student Rasmus Trappe, 32 år om hur han känner inför den kommande vintern.

– Vår förra elräkning låg på 1480 kr. Jag bor i en trea tillsammans med min roomie och för tillfället vet vi inte hur mycket elpriserna kommer att gå upp, säger Rasmus.

Trots de stigande elpriserna så känner studenten inte någon större oro för elpriserna i nuläget.

– Hittills verkar vår situation med elpriserna inte så farlig, förhoppningsvis hållet det sig så här, konstaterar han.

När det kommer till att spara el så har Rasmus mest tänkt på diskmaskinen och att han kanske får byta diskmaskinsprogram utifrån hur nästa månads elräkning ser ut.

Olof Samuelsson, Olof Samuelsson,
professor i elkraftssystem vid LTH.
Pressfoto: Kennet Ruona/LU

Men hur kan vi spara el och vilka är de faktiska energitjuvarna? Olof Samuelsson, professor i elkraftsystem på Lunds tekniska högskola (LTH), berättar att prylar som blir varma så som hårtork, brödrost och spis drar mycket el. Elektronik som denna är sådant som ofta används under en kortare tid och på så vis stängs den oftast av efter en kortare tid, jämfört med exempelvis en elektrisk handdukstork som är lättare att glömma på. Olof Samuelsson skriver i ett mejl till Lundagård att ”det bästa sättet att spara el är att prioritera bort det som är som är minst viktigt, något som är oerhört individuellt.” Ett annat tips professorn hade var att klä på sig lite extra i stället för att använda ett värmeelement eller fläkt.

Inför december och julen är det många som hänger upp extra julbelysning, lampor som oftast står tända under en längre tid. För att behålla julstämningen men ändå spara el rekommenderar Olof Samuelsson att byta ut lamporna till LED-lampor. ”LED-belysning drar oerhört lite el”, förklarar han.