KULTURREDAKTIONENS TORSDAGSTIPS: EU och Europa

Vad betyder egentligen Sveriges EU-ordförandeskap? Vad tog EPA-dunken vägen i regeringens lista? Och vem är Jürgen Habermas? Kulturredaktionen tipsar den här veckan om var du finner svaren på de mest brinnande frågorna.

Jürgen Habermas.
Pressfoto: Európai Bizottság/
Dudás Szabolcs/Wikimedia commons

Pedagogiskt om en stridbar europé

Den tyska filosofen Jürgen Habermas är en av de stora namnen europeisk efterkrigstid. Den fransk-tyska tv-kanalen Arte har nyligen släppt en utmärkt biografisk dokumentär om honom. I Jürgen Habermas Philosopher and European ges utrymme åt såväl pedagogiska beskrivningar av Habermas teori om ett samhälle som bärs upp av det offentliga samtalet som hans uppslitande konflikter med den tyska konservatismen. Det är en folkbildande, underhållande och brinnande aktuell historia.

Tror vi att Ulf Kristersson lyssnar på den
uppmärksammade spellistan?
Foto: Eskil Högman
Illustration: Victoria Källström

”Rid Charles Michel som en dalahäst”

I och med Sveriges ordförandeskap i EU lanserade EU:s officiella Spotifykonto en spellista signerat Sverige – en svensk ljudbild, eller kanon, om så vill. Många var dock missnöjda med urvalet, däribland några skribenter på nättidningen The Belly Button Gazette. I ett  underhållande och rappt stycke kulturjournalistik genomlyser skribenterna spellistan som de tycker saknar udd, och önskar själva lägga till bland annat genrerna som var på alla svenskars läppar förra året – gangsterrappen och EPA-dunken.

Design: Sieps

EU-vadå?

Det svenska EU-ordförandeskapet har börjat men för de flesta är det höljt i dunkel: vad är det egentligen? Stora jackor och termobyxor på ishotellet i Jukkasjärvi? Inte riktigt; för mer utförliga svar på frågan kan du lyssna på tankesmedjan Sieps podcast. Sedan flera år tillbaka har de släppt samtal om av olika EU-frågor och fördjupat problemkomplexen. I avsnitt 47: Kriser och kompromisser ges en bra överblick vad vi kan vänta oss av det halvår under vilket ordförandeskapet varar.