Sossestudenter i bostadskö utanför AF

- in Nyheter, Politik

Lunds socialdemokratiska studentklubb (LSSK) hoppades på att skapa en fysisk bostadskö utanför AF-borgen, för att lyfta problematiken kring bostadsbristen i Lund.
– Det kommer lite "in your face" och det är väl bra, säger studenten Aurora Klint som passerade förbi gårdagens protest.

Det är första veckan på en ny termin och många nya studenter har därmed anlänt till Lund. Ett tiotal aktiva inom LSSK har samlats utanför AF-borgen under onsdagseftermiddagen. De har tagit sig dit för att skapa en fysisk bostadskö, som de menar ska skildra hur nya studenter måste stå i kö i flera månader innan de kan få ett boende i Lund.

På grusplanen utanför AF-borgen står även en soffa, som LSSK burit med sig, för att skildra hur studenter tvingas bo när de inte får tag på boende. Genom manifestationen hoppas de nå ut till Lunds nykomna studenter, dels för att skapa en medvetenhet kring den påtagliga bostadsbristen i Lund, men också för att visa sitt stöd för de studenter som ännu inte har hittat ett boende.

– Jag tror att alla känner någon student som sover på en soffa första månaderna eller delar på ett korrerum i ett halvår, eller sovit i en källare ute i Hjärup. Alla känner någon som har haft jättesvårt att få bostad inne i Lund, säger Alice Sund, kampanjledare för LSSK.

Foto: Johan Larsson

Alexander Losjö Dahlström, ordförande för LSSK, menar att ett sätt att motverka detta är att på ett lokalt plan låta Lunds Kommuns Fastighets AB (LKF) bygga studentbostäder, vilket de inte gör idag. Nationellt vill Alexander Losjö Dahlström se reformer som gör att hyrorna inte blir så höga för studenter.

– Vi vill se ett allmänt och generellt bostadsbidrag till alla studenter, så att ingen student ska ha kvar alldeles för lite pengar av sitt CSN när hyran är betald. På det spåret [vill vi, reds. anm] också införa ett hyrestak för studentbostäder.

Gustav Kjellgren och Aurora Klint, båda studenter, passerar förbi manifestation. De känner igen problematiken som LSSK beskriver. Gustav Kjellgren har hört om personer som, trots att de stått i novischkön, tvingats sova på någons golv de första månaderna i Lund. Aurora Klint berättar hur hon själv kände av bostadsbristen när hon flyttade ner till Lund.

– När jag flyttade hit var det jättesvårt att få tag på någonting. Det slutade med att jag nu bor i Malmö istället, för det går inte att hitta något här, säger hon.

Det är fortfarande bara ett tiotal medlemmar som kommit till AF-borgen för bostadsmanifestationen, men soffan och de engagerade medlemmarna, som aktivt söker upp förbipasserande, fångar intresse även om de inte lyckas skapa en lång bostadskö. Aurora Klint och Gustav Kjellgren tycker att det är ett bra sätt att uppmärksamma bostadsbristen.

– Det kommer lite in your face och det är väl bra, säger Aurora Klint innan hon går vidare upp mot Paradis.