KULTURREDAKTIONENS TORSDAGSTIPS: Öresund och kärleken

Queer kärlek, Danmark gånger två och skånsk lyrik. Lundagårds kulturredaktion ger tips för dig som vill resa i både tid och rum.

Lisa och Lilly
Förlag: Romanus & Selling
Omslagsdesign: Sara R. Acedo

Romantik i motgång

Lesbiska- och bisexuella kvinnor har alltid funnits trots fördomar och förtryck. Det visar Mian Lodalen i hennes bok Lisa och Lilly: en sann kärlekshistoria. I denna fantastiska kärleksroman får vi en bild av hur det var att vara queer i 1900-talet. Kan kärlek överleva hot? Hur långt kan man gå för att vara lycklig? Boken är baserad på verkliga händelser vilket gör det ännu mer spännande. Läs den!

Florencia Larrosa

En bro över bräckt vatten

Öresundsbron.
Foto: wikimediacommons/jorchr/CC BY-SA 3.0

Fredrik Gerttens och Lasse Westmans dokumentär ”Gå på vatten” från 2000 skildrar byggandet av Öresundsbron från fyra perspektiv. Vi får följa kranmaskinisten Stig, den danske betongarbetaren Vagge, kaféföreståndaren Janne och bromotståndaren Jill som leder en grupp unga miljödemonstranter. Det är en långsam tittning, men den bjuder på rik Malmö-historia och skildrar arbetsmiljön vid Öresundsbron. Särskilt intressant det att se hatkärleken mellan de danska och svenska broarbetarna, samt få en inblick i argumenten hos av byggets motståndare. Se den! Finns på Youtube.

Vera Svahn

Utställningen ”Det kolde øje – Tyskland i 1920’erne”
visas på Louisiana just nu.
Foto: Pressbild

Tysk konst på dansk mark

1920-talets Tyskland var en förtrollande period, en blomstrande kultur av konstnärlig produktivitet och radikala samhällsidéer. På danska konstmuseet Louisiana kan man få ett utsnitt av den historien: utställningen Det kolde øje – Tyskland i 1920’erne visar inte bara konsten och litteraturen, utan likaledes heminredningen och samhällsfotografin. Men skynda dig; utställningens slutdatum, 19 februari, börjar närma sig.

Olof Bärtås

Litteratur vs Tidöavtalet 

Pressbild

Nästa lördag (11/2) blir det litteraturevenemang på Inkonst i Malmö, där delar av Malmös litteraturvärld och lundabaserade Ordkonst  ”presenterar ett mångförgrenat svar på Tidöavtalet.” Det blir bland annat samtal med tre framträdande författare, bland annat Ida Börjel vars senaste diktverk ”Ringa hem” har recenserats i senaste numret av Lundagård. Men även den danska dramatikern Lone Aburas och poeten Adam Westman.

Esther Arndtzén