REFERAT: Viktigaste punkterna från Statsministerafton med Ulf Kristersson

Under kvällen gästade statsminister Ulf Kristersson Studentafton. Lundagårds skribenter var på plats.

Statsminister Ulf Kristersson inleder kvällen med ett anförande. Fokus ligger på Ukraina samt EU-ordförandeskapet. Han försöker förmedla en positiv och hoppfull bild, och exemplifierar med den europeiska enighet som följt på Rysslands invasion av Ukraina.

Han poängterar även flera gånger hur kort tid han har suttit som statsminister.

– Jag har en uppmaning till svenska folket. Tänk på vad som är riktigt viktigt. Det är inte tid för tjafs.

Moderatorn, tidskriften Kvartals Staffan Dopping, fokuserar på säkerhetsfrågor, främst Turkiet. Ulf Kristersson försöker tona ned problemen något och anklagar kritiska politiker för att polarisera.

– Det är snart val i Turkiet, och val påverkar hur man uttrycker sig, så är det även i Sverige, säger Ulf Kristersson.

– Folk säger konstiga saker när det är val, konstaterar Staffan Dopping, kvällens moderator, följt av skratt från publiken.

Sedan talas det om elstöd och energifrågor.

Slutligen kommer samtalet in på tidigare statssekreteraren, och lundasonen, PM Nilsson. Staffan Dopping frågar Ulf Kristersson om den uppmärksammade ålskandalen.

– Alla frågor om honom, ska ställas till honom, svarar statsministern och hänvisar till att PM Nilsson ”eventuellt är föremål för en förundersökning.”

Till slut svarar Ulf Kristersson att han ”kände till allt som hade skett”, både vad gäller PM Nilssons tjuvfiske samt att densamme sedan ljugit om sagda fiske för polisen – dock framgick det inte om statsministern syftade på första eller andra gången som PM Nilsson ljög för polisen. Trots detta menade Kristersson att hans förtroende för Nilsson inte påverkats nämnvärt av varken tjuvfisket eller lögnerna.

Han tillägger även om sin ex-kollega, och vår tidnings tidigare redaktör:

– Att han var redaktör för Lundagård var en av hans bästa egenskaper.

På stan finns det inga indikationer om att statsministern är på besök. Lund lunkar sakta på som om det vore vilken onsdagskväll som helst.

Recension samt intervju med statsministern kommer under veckan.