Förtroendevald stal 314 000 kronor från Wermlands nation

- in Nyheter

En före detta aktiv på Wermlands nation i Lund åtalas för grovt förskingringsbrott. Enligt åtalet ska personen använt nationens kontokort för att köpa saker för 314 523 kronor för privat bruk.

Under tisdagen inleddes huvudförhandlingen mot den åtalade personen och tidigare aktiva på Wermlands nation, som misstänks ha använt nationens kontokort för privata inköp under ett års tid, något Sydsvenskan var först att skriva om. 

Enligt förundersökningen ska personen bland annat ha köpt märkesväskor, abonnemang på streamingtjänster och en balklänning för 6 400 kronor.

Den misstänkta förskingringen upptäcktes av den åtalades efterträdande när hen såg att nationen hade gjort inköp för hundratusentals kronor, där flera av inköpen framstod som underliga för efterträdaren. Efterträdaren valde då att polisanmäla.

Den åtalade personen greps i början av april på Arlanda, när hen var på väg att lämna landet. Vid en husrannsakan i den åtalades bostad beslagtogs bland annat en balklänning och en frack, samt armbandsur. Sedan dess har den nu åtalade personen haft utreseförbud och behövt anmäla sig på polisstation med jämna mellanrum.

Under ett förhör ska den åtalade ha erkänt sig skyldig till grov trolöshet mot huvudman. Ett erkännande personen sedan tog tillbaka.

I förhör säger den åtalade att hen ”aldrig haft en tanke om att skada nationen eller nationens ekonomi. Hela tiden har jag haft en tanke om att ersätta nationen för det jag konsumerat”. Samtidigt vidhåller den åtalade att hen arbetat hårt för nationen – ibland upp till 80 timmar i veckan.

– Min klient förnekar brottet och förnekar gärningen och att [hen] har förskingrat eller varit trolös mot den här nationen, säger Karl Henrik Östberg, försvarsadvokat i fallet.

Han menar dessutom att samtliga inköp blivit godkända av nationen.

– De har en fungerande attesteringsverksamhet, de har en fungerande kontroll och intern kontroll över det här. De har även kontinuerliga möten som godkänt den här redovisningen, så internkontrollen finns där, säger han.

– Nationen har inte lidit någon skada helt enkelt.

Martin C E Asker är proinspektor vid Wermlands nation och medlem i dess styrelse. Något han var även under den tid det misstänkta brottet ska ha ägt rum. 

– Att bli av med pengar är aldrig roligt. Sedan är det framförallt tråkigt för de personer som är involverade, säger Martin C E Asker.

Han framhåller att inspektoratet har en rådgivande funktion för nationens förtroendevalda och att han inte haft rollen som revisor. 

Hur har dessa inköp kunnat pågå under så lång tid utan att det uppdagats?

– Det är en typisk sådan fråga som kommer att belysas under rättegången. Den är direkt olämplig för mig att uttala mig om i nuläget.

Carl Pihlsgård, kurator på Wermlands nation, säger att han inte varit del av processen utan tillträdde först efter att det misstänkta brottet ägt rum.

– Jag tror på vårt ekonomiska system. Det är tråkigt det som händer och vi litar på att polisen ska lösa det. Vi är en del av samma samarbete som resten av Studentlund och vi följer samma strukturer, säger han.

Under onsdagen fortsätter förhandlingarna i Lunds tingsrätt och då ska vittnen höras. Åklagaren har bland annat kallat in den åtalades efterträdare och en tidigare förman på nationen för att vittna. 

Wermlands nation yrkar på ett skadestånd på 314 523 kronor, samma summa som den åtalade är misstänkt för ha förskingrat.