Demonstration utanför UB: Studenter kräver att LU bryter kopplingar till Israel

- in Nyheter

Fredagen den 27 oktober ägde en demonstration för Palestina rum utanför Universitetsbiblioteket. Demonstrationen organiserades av Students for Palestine som bland annat kräver att Lunds universitet ska avsluta alla kopplingar till vapenindustrin och staten Israel.

Kvart i tolv är det kyligt och bara några få studenter står utanför Universitetsbiblioteket med sina plakat. När vi börjar fotografera säger en av deltagarna på engelska till de andra att de ska vara så många som möjligt på varje bild. 

– Detta är propaganda!, säger han.

Två av arrangörerna i gula västar, Emily Wudie Jonsson och Darius Baeckström säger att Students for Palestine inte är en regelrätt organisation ännu, utan en samling för studenter som vill engagera sig för ett fritt Palestina.

De berättar om sina tre krav: att universitet ska erkänna pågående krigsbrott i Palestina och öppet fördöma dessa, avsluta alla samarbeten med SAAB och vapenindustrin och bryta alla kopplingar med Israel.

– Jag tycker att ska man sälja vapen så ska man också kunna stå för vad de vapnen används till, säger Darius Baeckström.

Emily Wudie Jonsson och Darius
Baeckström är två av arrangörerna bakom
manifestationen. Foto: Marius Lyckå

Emily Wudie Jonsson och Darius Baeckström berättar om sina engagemang. De har inte varit involverade i Palestinafrågan länge, utan gick nyligen på ett möte där engagemanget tog sin början.

– Det här kändes som en väldigt självklar grej. Det kändes väldigt konkret att kunna ställa sig bakom det här, säger Emily Wudie Jonsson.

– Jag önskar väl att jag hade engagerat mig ännu tidigare. Känslorna som väcktes när jag såg allt detta hända blev för mycket. Jag var tvungen att göra någonting, berättar Darius Baeckström.

– Det är bara människor som råkar befinna sig på specifika platser. Ingen väljer ju vart de föds eller vart de kommer ifrån, lägger Emily Wudie Jonsson till. 

Snart är det många studenter på plats och tal hålls genom en megafon. Flera av de vi pratar med har rötter i Palestina. Det är open mic, alla deltagare som vill får prata och tal hålls på såväl engelska som svenska. Många klappar och ler och den nu rätt stora folksamlingen skanderar ramsor. Flera från publiken går upp och talar känslofyllt.

Parollen ”from the river to the sea, Palestine will be free” talsjungs. Den har av amerikanska Anti-Defamation League kallats för ”an anti-semitic slogan”. En talare säger att en lösning på Israel-Palestina-konflikten är omöjlig under kapitalismen och att det behövs en tredje Intifada, ett palestinskt uppror.

Dalya Abou Alhaija som pluggar till läkare vid Lunds universitet menar att det är helt fel att prata om en konflikt mellan Israel och Hamas, utan att det rör sig om en 75 år lång israelisk ockupation. Hon kallar Israel för en apartheidstat. 

– Det är inte så att jag står här för att stå bakom Hamas, men det är viktigt att förstå att Hamas har en religiös ideologi och det är därför de har förknippats med terrorism. Egentligen är det folk som bor där. Deras metoder kanske inte är bra, det är dåligt att döda civila, rättar hon sig. 

– Folk ser inte att det dör folk hela tiden i Palestina, de ser bara att det som hände den 7 oktober var startskottet, men det är en lång ockupation, en lång historia. 

Dalya Abou Alhaija menar att det som händer i Gaza nu är etnisk rensning.

– Jag vill bara redogöra en sak också, de har sedan länge etablerat en propaganda att judarna kom från alla olika länder till en stat som inte har folk i, säger hon.

– Området var tomt och därför var det berättigat att ge judar landet. Att palestinier finns motsäger deras propaganda. Man ska belysa att detta är en etnisk rensning, de vill inte att palestinier ska fortsätta leva. Det är det som det handlar om. 

Arrangörerna bakom demonstrationen vill inte ta ställning i förhållande till de åsikter som talare och deltagare uttryckt.

– Det eventet vi hade idag var open mic, alltså att alla var välkomna att tala för sig själv och utifrån sina egna organisationer. Vi kan stå för det vi själva har sagt, säger Emily Wudie Jonsson.

Foto: Marius Lyckå