17 december: Julklappstips med Clara

- in Julkalender, Julkalendern 2023

Åh, julen. Den högtid då alla låtsas att de står över materiella begär och vägrar erkänna det. Vem ska ha vad? Det kan bli komplicerat, men Lundagårds Clara Castenfelt är här för att skala bort några lager av komplexitet från din julhelg.

Till valfri man i ditt liv: En terapisession

Jag tänker inte nämna några namn, men det finns en grupp människor i vårt samhälle som minsann inte har gjort sina rutinmässiga djupdykningar i sitt medvetandes djupaste avgrund. Jag kan dock ge er en ledtråd: de sitter på soffan medan era mostrar, mammor och systrar fixar med julmaten. Låt inte denna, eller någon högtid för den delen, mata in tanken att det är omanligt att söka hjälp eller livsperspektiv på något sätt. Ge era snubbar en knuff framåt, rakt ner i terapisoffan.

Till din julhatande släkting: En småstadsman

De flesta släkter har en. Den där välklädda, utan tvekan arbetsnarkoman och lite spända singelsläktingen som alltid är i det andra rummet när Kalle Anka börjar. Det får en att undra: vad vet de om ömhet och gemenskap, i slutet av dagen? Vad är då en bättre present än en het romans med småstadsmannen: en hård arbetare med grova händer och precis det som krävs för att få din omslutna släkting att älska julens alla klyschor igen? Som inspiration föreslår jag valfri Hallmark-film.

Till din pubertala lillebror: En dunväst

Din gissning är lika bra som min – jag har ingen aning om vad grejen är. Min egen lillebror blev i år 13 och när jag ser på honom så glömmer jag nästan att han inte går på Handels. Den har en skum kraft, den där västen: den lovar en viss stilfullhet, ett visst uppror i att säga: ”Jag är kall, men jag vägrar att erkänna det på något annat ställe än bröstkorgen”. Det är tufft, precis som själva puberteten. Ge honom bara en, så att dina stackars föräldrars öron får en paus. Ju tidigare han får västen desto snabbare kommer han (bokstavligen) att växa ur den.