16 december: Kulturtips för tråkiga mellandagar

Dagarna mellan julafton och nyår har en tendens att bli rätt tråkiga då den förväntade spänningen och festligheterna från julafton avtar. Lundagårds kulturredaktion tipsar om böcker att läsa, filmer att se, samt musik att lyssna på för att motverka tristessen.

Allegro Pastell av Leif Randt (bok)

Med romanen Allegro Pastell inrättar sig Leif Randt i det växande ledet av konstnärer som skildrar modernitetens existentiella följder för individen. Huvudpersonerna Tanja och Jerome, bosatta i Berlin respektive Frankfurt, är i trettioårsåldern och jobbar på frilansaktigt vis med kultur. Utifrån den samtida övertygelsen om att autonomi står över allt annat söker de sig bort från allt vad konventionella förpliktelser innebär och in i… ja, hur ter sig egentligen alternativet? Jag känner mig sedd i min tidstypiska förtvivlan när jag läser Randts skarpa gestaltningar, och tror att du kommer göra detsamma.

Frances Ha av Noah Baumbach (film)

Frances bor i New York och praktiserar på en dansstudio, men verkar sakna talangen som krävs för att passera framgångens nålsöga. Stabila inkomster, partners och boenden börjar samtidigt höra till det normala i hennes krets, vilket gör Frances trevande allt mer avvikande. Baumback gestaltar genom henne det svårnavigerade gränslandet mellan att vara vuxen och tonåring, och den osäkerhet som det kan innebära att följa sina drömmar. Det är en lågmäld film som, utan att göra avkall på komplexitet, genomsyras av humor. Resultatet är befriande – något som kan behövas i vakuumet mellan ett år och nästa.

Emmy Odeskog

En generationsroman för oss mellan 25 och 30

I egenskap av litteratursnobb ser jag ner på läsning som utgår från igenkännande. Men när jag läser Christoffer Steffanssons Loop måste jag tänka om. En sensommarkväll promenerar Samuel, Diana och Carl runt i sin hemstad och talar om tonåren. Vartenda samtal talar till mig, och sannolikt många i min generation. Det är det tidiga 10-talets indiepop, Twillights storhetstid och gymnasiala Kafka-läsningar. Jag vågar sträcka mig till att det är min generations hittills främsta generationsroman. Blandningen av litterärkvalité och stark igenkänningsfaktor gör Loop till en utmärkt bok för julläsningen.     

En frijazzig jul

På jakt efter julmusik snubblade jag över Casper Brötzmann och FM Einheits Marry Christmas. Vi frijazzentusiaster känner självfallet igen den förstnämndas efternamn. Casper Brötzmann är son till den legendariska frijazz saxofonisten Peter Brötzmann. I likhet med sin far kan han åstadkomma otroliga ljud, men gör det tillskillnad från fadern på gitarr. Det är 44 minuter av underbar, skränig frijazz. För den som ännu inte lärt sig uppskatta genren skulle jag rekommendera ett 20-tal lyssningar. Därefter borde det underbara i musik utan tonart, taktart eller hänsyn till lyssnaren vara uppenbart.

Ny jul-ep från Dom viktiga skorna

Malmöduon bakom mästerverk såsom Sånger att pissa till, Mitt femte sinne, Sture Bergvalls-orkester och Svenskars vilda sexliv på Kanarieöarna har utkommit med sin tredje jul-ep Ger dej present. Fyndiga texter och smala, ofta Malmöbaserade referenser med julanknytningar. Det är 5:ans buss och Fosie; det är påkallade och opåkallade angrepp på offentliga personer. Kort sagt: det är Dom viktiga skorna i sitt esse. Jag lyssnar på den nya ep:n och känner jag en för mig ovanligt positiv inställning till julen. Jag känner, för att citera öppningsspåret: ”fy fan vad jag älskar jul / alla har det så mysigt / men även jättekul”.

Dante Löfmarck

Triss i film

December bjuder på mycket. Framför allt social utmattning. Efter mysiga glöggkvällar och stökiga julbord kan det vara skönt att ta en kväll och vila upp sig. Särskilt om du vill vara mingelredo lagom till nyår. Därför har jag satt ihop den ultimata filmkvällen för mellandagarna: Triss i film!

Starta kvällen med Frank (2014), en (stundtals) feelgood film. Jag skulle vilja kalla den mörkt quirky (tänk en emo Zooey Deschanel). Vi följer Jon, en framgångslös kille som råkar bli keyboardist i det excentriska bandet The Soronprfbs. En berättelse om passion och kall i livet, om jakten på framgång och hur den kan stiga en åt huvudet. Finns att se på HBO Max.

Fortsätt med The Florida Project (2017). En film om sexåriga Moonee och hennes liv på Magic Castle, motellet där hon bor tillsammans med sin mamma. Moonees värld är gränslös och full av skratt. Hon gör vad hon vill och de som inte gillar det kan dra åt helvete. En film om uppväxt och vänskap. Om barndomens bubbla som till slut spricker. Finns att hyra på SF Anytime.

Som kronan på verket, The Lobster (2015). Mycket blod och nattsvart humor. En skruvad film som är svår att sammanfatta, men värd ett försök: En man måste hitta en partner inom 45 dagar annars blir han förvandlad till en hummer. En cynisk film om tvåsamhetens överdrivna roll i samhället. Men trots det, ganska romantisk? Ni fattar när ni ser den. Finns att hyra på SF Anytime.

Så kura ihop dig i soffan och ge dig själv den stora gåvan av en lugn och stilla kväll. Bjud in en vän eller två och njut av varandras tystnad, och framför allt, njut av tre udda filmer och en magisk kväll.

Alice Nyberg

Den vilda bebisresan: Tokyo drift

Den framlidne Satoshi Kon, som än så länge främst fått fäste i mer filmnördiga kretsar med filmer som den psykologiska thrillern Perfect Blue, Inception-förebilden Paprika och den vackert suggestiva Millenium Actress fyller det julfilmsformade tomrummet i animesfären. I Tokyo Godfathers (2003) får vi följa en trio hemlösa som hittar ett spädbarn i en soptunna under en julhelg i Tokyo. Våra tre hjältar: den tidigare drag queenen Hana, den gamle alkoholisten Gin och Miyuki, en tonårsflicka som rymt hemifrån får alla handskas med sina egna val i livet i jakten på spädbarnets föräldrar. Parallellerna till jesusberättelsen: många. Julstämning: hög.

Ett par lysmaskar

Den brittiska sångerskan Vashti Bunyan släppte 1970 sin debutskiva Another Diamond Day. Först på 00-talet fick hon spridning via internet. I låten Glow worms sjunger Bunyan så mjukt och försiktigt om drömmar och vaknandet ur dem. Love me through the day an I’ll with you go / into summer and the next year’s snow avslutas låten, och om det inte är en julönskan så vet jag inte vad som är. Bonustips är att Bunyans kultstatus gjort henne populär för covers. Glow Worms har exempelvis fått en version av det esoteriska japanska bandet Satanicpornooccultshop. Låten har då bytt namn till Next years snow men bevarar (och betonar) det ömma och trolska från Bunyans original.

Välsmakande vinterrecept

Boken innehåller bara recept för vintern, när livet är hårt. Om våren kan vem som helst laga en god måltid. Så slutar Louise Glücks dikt Vinterrecept från kollektivet, hämtad från diktsamlingen med samma namn som kom på svenska bara några månader innan nobelpristagaren dog tidigare i år. I Vinterrecept från kollektivet samlas hennes särpräglade diktning för sista gången. Naturen lever, världen står still och människan är hela tiden den stora fokuspunkten. Egentligen passar vilken som helst av Glücks böcker på julen. Hennes andaktsfulla stil liksom speglar ett sakta snöfall mot molngrå bakgrund, även i den tydligt vår-temade Vild iris.

Isak Aho Nyman