KULTURREDAKTIONENS TORSDAGSTIPS: Kultur inför internationella kvinnodagen

Den här veckan har Lundagårds kulturredaktion riktat in sig på kultur av och om kvinnor för att uppmärksamma internationella kvinnodagen. Både boksviter, relationsskildring och ett nyanserat karaktärsporträtt tar plats i tipslistan.

Bild: [Sekwa] förlag.

Kvinnlig frigörelse i tre delar

Tre kvinnor, tre liv, samma önskan om frihet. Flätan är en roman om motståndskraft, om att fortsätta trots livets förhinder. Läsaren möter tre berättelser som, trots att de sker på olika sidor av världen, är kopplade till varandra. I en spännande bok visar Laetitia Colombani kvinnors kraft och vilja att förbättra sina liv under livets svåraste omständigheter, perfekt val för att fira kvinnodagen (och månaden). Jag läste äntligen boken i somras efter återkommande tips från mamma och mostern. Och vad bra att jag gjorde det: jag kunde inte släppa den. Nu för att köpa seriens andra roman, Draken, som utgavs 2021.

Florencia Larrosa

Den fantastiska Fleabag

Fleabag är potentiellt den bästa serie som skapats. Serien är skapad av Phoebe Waller-Bridge som även spelar huvudrollen Fleabag, som försöker navigera livet i London trots sorg, kärlek och trasiga familjerelationer. Med en sylvass humor och i ständig dialog med tittarna lär vi känna en kvinna som är allt annat än duktig, i stället är hon rätt dålig. Hon ligger med fel killar, dumpar konstant sin pojkvän, ljuger och stjäl och man både hatar och älskar henne för det. För är det inte så underbart skönt att se en kvinna på gränsen till ett nervsammanbrott, precis som en själv? Serien är dessutom så pass kort att du med lätthet kan kolla hela på en dag. Men gör inte så, dra i stället ut på den och njut av tv när den är som bäst.

Thea Sandin

Bild: Amazon studios.
Bild: Bonnier Pocket.

Förhållanderoman med hög igenkänningsfaktor

Gun-Britt Sundströms roman Maken är för mig vad Klas Östergrens Gentlemen verkar vara för alla killar; den första stora läsupplevelsen mot vilken jag spänt alla som kommit efter. Romanen utspelar sig i 70-talets Stockholm och handlar om de två studenterna (tillika on-and-off paret) Martina och Gustav. Även om det är deras förhållande som står i centrum är Maken allt annat än en krank kärlekshistoria. Snarare skulle jag beskriva den som en rationell, skarp och bitvis mycket humoristisk reflektion över vad det innebär att vara ett par, eller än mer specifikt: vad det innebär att vara en modern, självständig kvinna i ett par. Läs! Jag lovar att du kommer att känna igen dig.

Emmy Odeskog