DEBATT: EU behöver ett utbildningspolitiskt reformpaket

- in Debatt

EU är fortfarande långt ifrån att nå sin fulla potential. Det gör sig påmint hela tiden, som i dag, när den svenska ansökningsprocessen till högre utbildning med start till hösten öppnar. För en student som bor i Malmö är det på många sätt fortfarande smidigare att söka till studier i Umeå än i Köpenhamn. Det skriver representanter för Liberalerna, Liberala Studenter och Liberala Ungdomsförbundet.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som uttrycks är skribenternas egna. 

Oroväckande få svenska EU-parlamentariker visar engagemang för frågor som spelar stor roll för unga vuxna och deras möjligheter. Konstigast är att Socialdemokraternas toppkandidat och skåningen Heléne Fritzon, som enda svenska politikern i EU-parlamentets utskott för kultur och utbildning inte verkar ha några förslag som skulle underlätta för studenter i vår union. Detta trots att olika betygssystem, skilda antagningsprocesser och ett för snävt Erasmus+ sätter käppar i hjulet för deras drömmar.

EU behöver ett utbildningspolitiskt reformpaket som möjliggör fler och smidigare utbildningsvägar för unga.

Vi vill:

  1. Införa ett antagning.eu

De närmsta dagarna kommer tusentals pirriga unga vuxna surfa in på plattformen antagning.se för att välja bland utbildningar att söka till. Där går det att filtrera för alla möjliga parametrar, som stad, ämne, nivå och längd på utbildningen. Alla tar vi för givet att vi har en och samma plattform för detta – att inte varje högskola och universitet har en egen hemsida, eftersom det skulle försvåra processen i onödan. Ändå accepterar vi att det är precis så det går till i EU. Minst 27 olika hemsidor finns för en och samma funktion. Det gör processen för utlandsstudier krångligare än den behöver vara. Bättre vore att ta fram ett antagning.eu, som gör det enkelt för studenter att överblicka möjliga utbildningar och söka till dessa på samma ställe.

  1. Harmonisera EU:s betygsystem

Även skilda betygssystem inom EU sätter käppar i hjulet för kunskapstörstande unga. Eftersom betygssystemen är så olika behöver den som söker en utbildning i ett annat land än det man råkar vara född i regel genomgå en krånglig process där betyg ska försöka översättas. Systemet tar inte bara tid, utan är också trubbigt. Det händer att högsta betyg i ett land inte lyckas översättas till motsvarande i det andra landet, och därför visar att studenten besitter lägre kunskaper än den faktiskt gör. En sådan situation går inte att planera sig ifrån och utgör bara ett onödigt hinder för unga att nå sina drömmar. Betygssystemet behöver harmoniseras för att underlätta studier inom hela EU.

  1. Utöka Erasmus+

Erfarenheter från utlandsstudier är eftertraktade inte bara hos studenter utan också på en arbetsmarknad där internationell kompetens blir viktigare. Vi vill ge fler studenter den möjligheten, dels genom att utöka budgeten för Erasmus+, dels genom att se till att fler länder inkluderas i utbildningssamarbetet. Brexit har tydligt visat hur viktigt Erasmus har varit för studenter. Innan Storbritannien lämnade EU valde många internationella studenter att studera där. Idag är det mycket svårare. Dörrar har stängts både för unga som drömmer om att läsa i Storbritannien och för britter som vill studera i andra europeiska länder. EU borde arbeta aktivt för att Storbritannien återansluts till Erasmus+ och att programmet överlag blir större.

Det finns fortfarande gott om hinder att undanröja mellan EU:s länder och gott om nya möjligheter att skapa för EU:s unga. Bara man vågar tro på mer samarbete. Socialdemokraterna får gärna låna våra reformförslag om de inte har några egna.

Simona Mohamsson, toppkandidat för Liberalerna i EU-valet

Hannes Snabb, ordförande Liberala Studenter

Liv Näslund, utbildningspolitisk talesperson Liberala Ungdomsförbundet