Allt fler studenter vill jobba med säkerhetsfrågor – enligt ny undersökning

- in Nyheter

För svenska studenter är de tre viktigaste kvaliteterna hos en potentiell arbetsplats god framtida inkomst, säker anställning och bra referenser för en framtida karriär. Dessutom har intresset för yrken inom säkerhetssektorn ökat markant. Det framkommer i Universums senaste studentundersökning.

Den 21 mars släpptes Sveriges största studentundersökning som fokuserat på karriärpreferenser och anställningskrav från svenska studenter. Studien publiceras av undersökningsföretaget Universum och bygger på svar från runt 23 000 studenter vid 34 olika universitet och högskolor. Universums studentundersökning har genomförts i 36 år och används som ett verktyg för att bedöma hur starkt arbetsgivare är etablerade hos studenter och ger en indikation på vad som förväntas av en arbetsplats.

Rapporten för perioden september 2023 till januari 2024 visar att de tre viktigaste kvaliteterna hos en potentiell arbetsplats, för tredje året i rad, är god framtida inkomst, säker anställning och bra referenser för en framtida karriär. Samtidigt har intresset för variation i arbetet, kreativa och dynamiska arbetsplatser samt hållbarhet placerat sig längre ner på listan.

– Årets undersökning understryker flera makrotrender som pågått i några år nu, säger Emil Adén, Universums Sverigechef.

– Till exempel att studenter söker sig till arbetsplatser och miljöer med trygga anställningar och villkor, vilket inte är så konstigt i lågkonjunktur. Man är helt enkelt mån om att kunna betala räkningar och ha råd med ett rimligt boende. Då spelar det ingen roll hur spännande, inspirerande eller utmanande ett jobb är, osäkerheten som finns på till exempel start-ups väljs bort, fortsätter han.

Intresset för yrken inom säkerhetssektorn har ökat markant jämfört med tidigare års undersökningar, något som Emil Adén tror beror både på inhemska och internationella orsaker.

– Det är med största sannolikhet säkerhetsläget i världen, likväl inom landet, som driver studenterna mot säkerhetsbranschen. Krig härjar bara timmar ifrån oss samtidigt som gängkriminalitet råder i våra grannskap. Att studenterna vill jobba med både säkerhet och försvar kan tolkas som att de vill bidra till förändring, menar Emil Adén.

Rapporten har också identifierat en trend gällande könsskillnader i förväntade löner. När studenterna svarar vad de förväntar sig i lön ligger snittet på 37 166 kronor, men gapet mellan män och kvinnor skiljer sig mer än tidigare år. Bland män landar siffran på 39 202 kronor, medan kvinnor lägger sig på 35 915 kronor. En skillnad på 8 procent och följaktligen den största skillnaden sedan 2018, något som Emil Adén finner utmärkande för årets undersökning. Han förklarar att orsakerna inte är undersökta av Universum, men att han tycker det är viktigt för studenter att själva göra vad de kan för att motverka detta inför en framtida anställning.

– Mitt tips till studenter som snart ska förhandla sin första lön är att läsa på ordentligt och våga kräva en rimlig lön. Varför inte lyfta det lönegap som finns under intervjutillfället och fråga hur företaget jobbar för att jämna ut det?

Lista över de tre mest attraktiva arbetsplatserna för olika studieområden:

 • Företagande
  • 1. Spotify
  • 2. Google
  • 3. Swedbank
 • Ingenjör
  • 1. Volvo Cars
  • 2. Google
  • 3. Spotify
 • IT
  • 1. Google
  • 2. Spotify
  • 3. Microsoft
 • Samhällsvetenskap
  • 1. Spotify
  • 2. Polisen
  • 3. FN
 • Juridik
  • 1. Mannheimer Swartling
  • 2. Åklagarmyndigheten
  • 3. Sveriges Domstolar
 • Naturvetenskap
  • 1. AstraZeneca
  • 2. Naturvårdsverket
  • 3. Pfizer
 • Medicin
  • 1. Karolinska institutet
  • 2. Region Stockholm
  • 3. Folkhälsomyndigheten