Klimatet i kulturen

Behovet av berättelser, konst och underhållning försvinner inte bara för att polarisarna gör det. Lundagårds kulturredaktion har plockat fram de mediafavoriter som håller dem sällskap genom klimatkrisen.

Framstegens monster

Klimatkrisen stod inte på agendan då Mary Shelley författade Frankenstein i början av 1800-talet. Däremot hade industrialiseringens (för klimatet förödande) tidevarv inletts. Som en analogi för detta ställer sig romanens vetenskapsman Victor över sin natur, men tappar i samma veva kontrollen över den. Det får som allmänt känt oanade, monstruösa konsekvenser.

Valar på vift

Foto: Johanna Nilsson

Ingen råder lika effektivt bot på världslig stress som David Attenborough. Av alla naturdokumentärer han ackompanjerar står Our Planet II, sedan den släpptes i somras, främst i ledet. Serien är ett kameratekniskt mästerverk i vilken man genom fyra avsnitt får följa djurens förflyttningar runt jorden. Det är bildande, högupplöst och framförallt; otroligt vackert.

Generation hopplös

Det överhängande hotet om jordens annalkande undergång får också konsekvenser för människors psykiska hälsa. I P3 Dystopias avsnitt ”Klimatångest och förlorad framtidstro” redogör man för klimatångestens omfattning. Särskilt intressant är diskussionen kring vad den ödesmättade stämningen gör med narrativet – och vad narrativet i sin tur gör med oss.

Emmy Odeskog

Om du möter varg

När den pensionerade jägmästaren Ulf Norrstig får syn på en varg i skogsbrynet förändras hans förhållande till jakten, djuren och skogen. Den branta pannan, den ädla nosen och de höga vita frambenen väcker en känsla av att en värld håller på att tyna bort. Kerstin Ekmans Löpa varg är en tät, tystlåten och drabbande eko-elegi av Sveriges största nu levande författare. Läs!

En stor gul taxi

Foto: Saber Malmgren

Joni Mitchells låt ”Big Yellow Taxi” är en underfundig minnesruna över ett utarmat landskap. Till en av pop- och rockhistoriens mest trallvänliga melodier sätter hon fingret på den eftertankens kranka blekhet som så ofta utmärker klimatkrisen: Don’t it always seem to go/That you don’t know what you’ve got/Till it’s gone/They paved paradise/And put up a parking lot.

Ett glas öl

När man ser på hur barn´a växer upp och står i/Kan man undra om barn´a nånsin får det som vi? Hasse å Tages ”Ett glas öl” är en vemodig och stillsam kuplett. Men när Hasse Alfredsson tar ton på knarrande helsingborgska är mysfaktorn hög: Framtiden verkar dyster när man grubblar över ett glas öl/Men man hoppas att barn´a ändå får ett glas öl!

Erik Lindberg

Humor i hårt väder

I klimatångest-mörkret finns Hårt väder, SVT-serien med lundensaren och komikern David Batra som tar sig till platser för att se hur människor överlever i extrema väderförhållanden. Allt från utedass i 57 minusgrader till löprunda i 46 plusgrader. Humor med en mörk underton. Trevligt, det efterföljs av magont vid närmare eftertanke om vad serien verkligen handlar om.

Kärleksklimat

Foto: Saber Malmgren

Inflation, krig och klimatkriser som närmar sig. Då vill man ha realityserier fyllda med kärlek för att glömma verkligheten för en stund. Netflix-serien Dating Around är en favorit för min del. En person går på fem blind-dates, med fem olika personer på samma restaurang. Målet? Att någon ska bjudas ut på en andra dejt. Flörtigt, fina samtal och en mysig verklighetsflykt.

Möta verkligheten

Översvämningar, värmeböljor och orkaner är, eller hotar att bli, mångas verklighet. En dag kan vi behöva packa våra väskor och söka efter nya hem. Boken Araben av Pooneh Rohi skildrar just flykten där två livsöden lämnat sina rötter i andra länder och navigerar  en känsla av skuld och ensamhet i ett land som inte alltid känns som hemma.

Elin Syuleymanova