REPLIK: Gröna Studenters anklagelser saknar grund 

- in Debatt

För oss är det allt annat än obekvämt att stå upp för mänskliga rättigheter, skriver Centerstudenter i en replik på Gröna Studenter Skånes språkrör Axel Rombrants debattartikel.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

I sin debattartikel i Lundagård den 10/4 skriver Gröna Studenter Skånes språkrör Axel Rombrant att tystnaden från Lunds högerstudentförbund angående Gaza är bidragande i att skapa en otryggare värld. Ett starkt uttalande, men knappast befogat. 

Det första att belysa är att det har varit tyst även från Gröna Studenter. Det har inte funnits något uttalande om Gaza på varken Instagram, Facebook eller X (tidigare Twitter) från varken Gröna Studenter, Gröna Studenter Skåne eller Axel Rombrant sedan oktober 2023. Därmed blir Axels debattartikel substanslös i sitt syfte, på så vis att den belyser en form av dubbelmoral. 

Därmed är det även uppenbart att Centerstudenter och övriga borgerliga studentförbund blir tillskrivna åsikter som Axel Rombrant inte har någon aning om vi har eller ej. Detta belyser ett större problem, nämligen den samhällspolitiska polariseringen som visar sig allra tydligast i frågan om konflikten mellan Israel och Hamas. Olika sidor pratar inte med varandra, utan tillskriver varandra hela åsiktspaket vid minsta yttrande i stället för att samtala med varandra. 

Rörande sakfrågan i kärnan av Gröna Studenters debattartikel anser Centerstudenter att allt mänskligt lidande som skett i Palestina och i Israel de senaste åtta månaderna är oacceptabelt. Israel har en självklar rätt att existera och att försvara sig mot yttre hot. Det terrordåd som skedde den sjunde oktober 2023 är det värsta som hänt världens judiska befolkningen sedan Förintelsen. Det faktumet gör dock inte att Israels nuvarande politiska ledning står utan skuld för det inhumana övervåld som folket i Gaza nu utsätts för. Vi i Centerstudenter anser att våldet måste upphöra – det finns inget annat alternativ. 

Vidare menar Axel Rombrant att Lunds högerstudentförbund ”skapar en otryggare värld genom att inte stå upp för mänskliga rättigheter”. Detta uttalande tar vi allt annat än milt på. Medan allt engagemang inte syns utåt, som tidigare nämnt, har Centerstudenter en lång historia av att engagera sig för mänskliga rättigheter både i Sverige och i världen. Exempel på frågor där vi syns och hörs är transpersoners rätt till självidentifikation, Kinas förtryck av sin egen befolkning, och Rysslands krig i Ukraina. För oss i Centerstudenter är det allt annat än obekvämt att stå upp för mänskliga rättigheter. 

Frågan om Israel och Palestina förtjänar en sakligare debatt än den som Gröna Studenter Skåne anfört. De politiska studentförbunden har historiskt uppvisat stor integritet och respekt för varandra. Det är en tradition vi fortsatt hoppas respekteras och snarast kunna återgå till. 

Elin Raab, ordförande Centerstudenter Skåne 

Ida Haggren, vice förbundsordförande Centerstudenter