Guide: Allt du behöver veta inför tandem

- in Guider, Studentliv

Den 10-11 maj är det ännu en gång dags för en av lundastudenternas käraste traditioner: Tandemstafetten. Men precis som många andra traditioner i Lund så kan det kännas som det finns fler frågor än svar: Vad är egentligen tandem? Hur uppstod traditionen? Och vad har Varberg med saken att göra? Worry no more: Här kommer en guide till allt du behöver veta inför tandem.

Vad är Tandem?

Tandemstafetten, i folkmun ofta bara ”tandem”, är ett studentevenemang som lockar över tusen lundastudenter årligen, och är i grund och botten ett stafettlopp på cykel som går från Göteborg till Lund, där nationer och studentföreningar såväl som kårer och LTH-sektioner deltar. Den ungefär 310 kilometer långa sträckan delas upp i olika etapper och cyklas, som namnet antyder, två och två på en tandemcykel. De i laget som inte cyklar följer efter på en partybuss, där det konsumeras makalösa mängder svartvinbärslikör och andra alkoholhaltiga drycker. Deltagarna får dock akta sig, för de måste vara nyktra nog att cykla när det väl blir deras tur.

Idrottskollegiets presidium. Från vänster: Hedvig Leijon, Timothy Morrison, Charles Batiste, Gerrit Krönert. Foto: Isak Aho Nyman

Vem anordnar stafetten?

Tandemstaffeten anordnas av Idrottskollegiet (IK), som är ett underkollegium till Kuratorskollegiet (KK). KK är ett sammarbetsorgan mellan Lunds nationer, vars uppgift är att driva de frågor som påverkar alla nationer gemensamt. IK är ett av sju underkollegier, och har som fokus att samordna och arrangera idrottsliga samarbeten mellan nationerna, däribland Tandem.

– Vår roll är att främja sport och idrott mellan nationerna och för nationernas medlemmar. Så att ge någon form av forum för nationerna att kunna diskutera med varandra och föra en konversation om hur man kan främja sport och fritidsaktiviteter, säger Timothy Morrison, ordförande för IK.

IK utgörs av nationernas idrottsförmän samt presidiet, som utöver ordföranden består av tre vice ordförande: Charles Batiste, Hedvig Leijon och Gerrit Krönert. IK genomför tandem med hjälp av ungefär 40 funktionärer, vilket innebär att eventet drivs helt ideellt. Stafetten är även ett av få studentevenmang som engagerar studenter från hela Lund.

– Det är hela studentlund som är med: nationer, kårer, LTH. Det är riktigt kul att se alla komma samman! säger Charles Batiste.

Gerrit Krönert, vice ordförande i
Idrottskollegiet, ser fram emot ravet
i Varberg. Foto: Isak Aho Nyman

Tävlingens höjdpunkter

Tandem kretsar såklart runt själva stafetten, men andra viktiga delar av loppet är bussresan upp till Göteborg, och målgången i Lundagård, som traditionellt firas med, trots förbudet, bad i fontänen utanför Universitetshuset. En annan höjdpunkt är det något ökända ravet som har skett på olika platser under tandems historia, men som i år hålls i Varberg. IK:s presidium beskriver stoppet som höjdpunkten av natten, som hela cyklingen mellan fredag och lördag kulminerar i.

– Alla är så taggade. Alla har varit på bussen och taggat igång var och för sig. Sen kommer man dit och alla är där och så dansar man bara i flera timmar, berättar Hedvig Leijon.

– Det finns mat och musik. En minifestival vid Varbergs fästning, det finns tråkigare grejer! säger Gerrit Krönert.

Tidigare vinnare ingraverade i basen för
trofén till ”Idealpriset”. Foto: Isak Aho Nyman

Lång historia

Tandemtraditionen har hållit på sedan 1971, och var från början en gemensam tillställning för studenter i Lund och Göteborg. Starten avgick då växelvis mellan de olika städerna, och bestod första året endast av åtta lag, fyra från vardera universitet. GU:s studenter har dock hoppat av tandem i åren sedan 1971, och traditionen hålls nu vid liv endast av lundastudenterna efter ett uppehåll under pandemin.

– Tandem var inte var en grej under Corona. Så jag tror att en del av vårat jobb har dels varit att föra traditionen vidare, men också att återuppliva den på ett sätt, säger Timothy Morrison.

Idén till tandem sägs från början härstamma från studenter på Göteborgs Universitet, som hade tröttnat på tävlingshetsen som präglade andra student-stafetter. Tandem grundades därmed utifrån tanken om att det inte skulle vara en tävling, utan snarare ett motionslopp utan hets. Denna värdering finns kvar än idag, bland annat i de priser som går att vinna i loppet.

Vem vinner egentligen?

Vinnarna av ”lilla bergshackan” står ingraverade i trofén, en faktisk hacka eller fyllhammare. Foto: Isak Aho Nyman

Endast ett av tandems sex priser tilldelas det lag som går i mål först. ”Idealpriset” är det äldsta och kanske konstigaste priset man kan vinna, och infördes just för att undvika tävlingshets. Priset går till det lag som lyckas hålla sig närmast en hemlig idealtid som är anpassad efter den optimala motionstakten som man ska ha när man cyklar från Göteborg till Lund. Snabbast är alltså inte alltid bäst!

Lika prestigefullt är ”stora bergshackan”, som tilldelas det lag som tagit sig upp för Hallandsåsen snabbast. ”Lilla bergshackan” går till det lag som bestigit Söderåsen först.

– En av de svåraste delarna av tandem är Hallandsåsen, som man kan vinna stora bergshackan för. Den är väldigt svår eftersom det inte bara är en väldigt stor lutning, utan det finns även en mental aspekt, säger Charles Batiste.

Det lag som har stöttat sina cyklister bäst under loppets gång vinner ”Supporterpriset”, och   ”Strulpriset” delas ut till det lag som haft mest trassel under stafettens gång.

Charles Batiste, vice ordförande i Idrottskollegiet, håller upp ”stora bergshackan”. Priset tilldelas det lag som tar sig först uppför den branta hallandsåsen. Foto: Isak Aho Nyman.

Hur tar man del av Tandem?

För oss som inte fått en av de eftertraktade platserna på en partybuss eller tandemcykel så är målgången i Lundagård ett perfekt tillfälle att ta del av tandem-spektaklet. Cyklarna rullar in på gruset framför Universitetshuset och AF-borgen någon gång under eftermiddagen den elfte maj. Så, varför inte gå till Lundagård och fira av en av studentlivets livligaste och konstigaste traditioner? Luta dig tillbaka på en av bänkarna och njut över faktumet att du både slapp spendera 36 timmar på en partybuss såväl som ett dopp i fontänen, vars vatten antagligen inte är av badvänlig standard.

Förberedelserna inför tandemstafetten är många. Idrottskollegiets presidium har arbetat länge med att koordinera alla rörliga delar. Foto: Isak Aho Nyman