Studenter om musik och politik i Eurovision Song Contest

- in Nyheter

Återigen står Malmö som värd för världens största underhållningsprogram. Den glittrande festen präglas i år av både omvärldsläget och säkerhetsläget. Lundagård har pratat med några lundastudenter om hur de känner inför årets upplaga av Eurovision Song Contest.

För Lunds studenter präglas de blommande majveckorna precis som alltid av terminens sista ansträngningar med inlämningar och tentor. Men en bit bort är saker inte som vanligt. Malmö har klätts i glitter och över 100 000 besökare väntas under den sprakande Eurovisionfesten. 

Värdstaden är även spelplats för stora demonstrationer mot tävlingen. Mot bakgrund av Israels krigföring i Gaza har Europeiska radio- och TV-unionens (EBU) beslut att låta Israel medverka i Eurovision skapat stor debatt och protester planeras runt omkring i Malmö. 

Pontus Dahlén.
Foto: Laura Lyall Folkman

I augusti 2023 höjde säkerhetspolisen terrorhotnivån från en trea till en fyra på den femgradiga skalan och säkerhetspådraget är stort runt det internationella evenemanget. Polisförstärkningar har kallats in från våra nordiska grannar. 

I början av maj visade en opinionsundersökning i Sydsvenskan att tre fjärdedelar av Malmöborna är så oroliga för säkerhetsläget att de undviker platser de brukar besöka. Så hur ställer sig lundastudenterna till veckans evenamang? 

Inne på Eden sitter pol.kand-studenten Pontus Dahlén, som tycker att Eurovision är en kul grej. Han har koll på att en bojkott mot tävlingen är igång. Efter att Ryssland uteslöts från tävlingen som en följd av invasionen av Ukraina 2022 har röster höjts mot EBU:s beslut att låta Israel tävla. 

– Jag kanske känner att man kanske inte bör titta. Men jag tror tyvärr att jag kommer falla i hålorna att jag kommer att titta. Jag har redan lyssnat på väldigt många av låtarna, berättar han.

Vad tycker du om bidragen?

– Svagt år. Det är en enklare bojkott.

Vilket bidrag tror du kommer vinna?

– Oj. Det jag tror kommer vinna är nog Schweiz. Jag har också kollat lite odds där. Den som jag själv känner skulle vinna är nog Kroatiens Baby Lasagna. Låten heter Rim Tim Taga Dim. Nederländernas bidrag Europapa är också lite vibe, konstaterar Pontus.

Jakob Lindquist.
Foto: Laura Lyall Folkman

Utanför LUX sitter ytterligare en eurovisionfantast – Jakob Lindquist som pluggar en master i idé- och lärdomshistoria. Att evenemanget hålls i Malmö tycker han är kul, men känner sig samtidigt delad över Israels deltagande.

– Jag känner väl att på ett sätt så borde de inte få vara med med tanke på att Ryssland inte får vara med. Jag tycker, även om bakgrunden är olik till hur konflikterna har eskalerat, så är det väl egentligen krigsbrott som båda länder utför. Det borde ju göra att man tar ställning mot båda på samma sätt.

– Samtidigt så är också Eurovision en kulturfest där vi försöker ena alla oavsett bakgrund eller kultur. Jag känner att det kanske egentligen är folkets fest snarare än ländernas fest. Det finns väldigt många israeler och ryssar som inte supportar kriget och de faller lite offer för sina länders agerande. Jag tänker, om man ser situationen i Malmö nu med hur mycket polis man behöver ha utanför synagogan, så är det också ett väldigt stort problem. Det känns väldigt hemskt att det finns en del i Malmö som behöver straffas för någonting som händer i Israel.

Nedanför samhällsbiblioteket går Mohammad Hadid som berättar att han ska demonstrera mot Israels deltagande. Han är inte så orolig över säkerheten och kommer att vara volontärvakt under en av protesterna som planeras under tävlingsveckan. 

Mohammad Hadid.
Foto: Laura Lyall Folkman

– Det brukar vara väldigt lugnt på protesterna, men de här protesterna kommer säkert att vara något mer. Kanske kommer folk att vara mycket mer känsloladdade förstås och det finns kanske någon risk, säger Mohammad som pluggar på psykologprogrammet.

– Men man behöver också visa vad man känner och visa den här ilskan över vad som händer. Det är väldigt hemskt att vi arrangerar ett sådant evenemang med ett land som begår ett folkmord, utan att göra tillräckligt för att utesluta dem som man gjorde med Ryssland. Det känns väldigt orättvist. Men vi får hoppas att det blir fredligt och inga upplopp och sånt mot polisen. Vi kommer att göra vårt bästa och hindra det också. Särskilt som vakt där.

Vid sjön Sjøn tar läkarstudenterna Anton Hellström och Elvira Eek en lunchpaus i solen. Att Eurovision är igång har inte undgått dem. 

– Jag tycker det är kul med lite folkfest. Det är ändå väldigt mycket festkänsla i Malmö. Så jag tycker det är roligt, menar Elvira, som annars inte brukar hålla koll på musiktävlingen. 

Elvira Eek och Anton Hellström.
Foto: Laura Lyall Folkman

Ingen av dem tror att evenemanget hade genomförts om polisen inte kände att det kunde garantera säkerheten för publik och deltagare. 

– Jag var i Malmö för en vecka sedan och då märkte man redan att det var lite uppladdning och sådär. Det var mycket folk och att det var mycket säkerhet, berättar Anton. 

– Det känns verkligen som att Malmö stad har säkrat upp. De har kallat in förstärkning också från alla nordiska länder. När man är där så känns det hela tiden som att man är omgiven av poliser, fyller Elvira i.