Tältaktion i Lundagård – så var dag ett

Sedan tidigt på tisdagsmorgonen pågår en propalestinsk tältaktion utanför rektorns kontor i Kungshuset i Lundagård.

På tisdagsförmiddagen har 13 tält och ungefär 40 personer har samlats i aktionen mellan Kungshuset och Domkyrkan i centrala Lund. Några av demonstranterna är maskerade för att bevara sin anonymitet. Stämningen är allmänt lugn på platsen. 

Liknande aktioner har också inletts på andra svenska universitet. Demonstranter har samlats i mindre tältläger utanför Stockholms universitet och KTH i Stockholm, Göteborgs universitet, Uppsala samt utanför Örebro universitet.

Ingen av demonstranterna i Lundagård vill prata med media med motiveringen att det är en demokratisk sammankomst där en person inte kan vara en röst för alla. Flera som Lundagård talar med säger att de blivit tillsagda att de inte får prata med media. En presstalesperson vill få Lundagårds frågor nedskrivna på papper, så att demonstranterna kollektivt skulle kunna skriva ner sina svar.

Demonstranterna skriver sina krav på en
kartongtavla. Foto: Johanna Nilsson

På skyltar vid lägret står det dock bland annat:

”This is not a trend – it’s a Revolution”, och:

”End the occupation – FREE PALESTINE”.

Strax efter klockan tio lade ett konto på Instagram med namnet ”Lund students for Palestine” ut ett inlägg där gruppen säger sig stå bakom demonstrationen och kräver att Lunds universitet ”bryter sin tystnad” och gör ett ”offentligt uttalande i solidaritet med Palestina som också belyser akademins ansvar”.

Gruppen kräver också att universitetet ”offentliggör allt institutionellt och ekonomiskt samarbete med israeliska institutioner och företag som är delaktiga i den israeliska ockupationen”.

Demonstranternas krav

+

Instagramkontot @lundstudentsforpalestine lade klockan 10.15 upp ett inlägg med beskrivningen:
”We stand in unwavering support of the Palestinian people. We’ve joined the global movement and set up a solidarity encampment in Lundagård requiring an end to Lund University’s silence and to meet these demands.”

Kraven som hänvisas till i beskrivningen är följande:

– Make a statement in solidarity with Palestine that recognizes the responsibility of academia
– Disclose and end all institutional and financial collaboration with Israeli institutions and companies complicit in Israeli occupation.
– Commit to economic, political and academic support of Palestinian education systems, students, scholars and teachers.”

Poliser på plats har gett demonstranterna en muntlig varning. Efter detta kommer de få en skriftlig anmälan och slutligen kommer de få hjälp att flytta på sig, rapporterar SVT Skåne.

Flera banderoller hänger på platsen. Foto: Isak Aho Nyman

Polis på plats instruerar demonstranterna att ta bort sina tält om de vill fortsätta vara på platsen. De hänvisar till att politiska manifestationer är tillåtna men att bosättningar inte tillåts:

– Ingen annan får tälta i en stad, varför skulle ni? säger en polis på plats.

När Lundagård når polisens presskontor vid elvatiden uppger de att man inte kommer att upplösa aktionen.

– Vi har en icke tillståndsgiven allmän sammankomst, i nuläget så är det ingenting som påverkar trafiken eller orsakar några ordningsstörningar. Så vi kommer inte att upplösa sammankomsten i nuläget.

En anmälan om brott mot ordningslagen har dock upprättats eftersom sammankomsten inte är tillståndsgiven.

Vid niotiden på morgonen var ett antal poliser på plats. Om sammankomsten skulle bli så stor att det inte går att garantera säkerheten eller om aktionen börjar störa den allmänna ordningen kommer den att upplösas, meddelade polisen. Exakt vad det innebär att aktionen skulle störa den allmänna ordningen kan polisen inte gå in på utan menar att det är en individuell bedömning.

Strax efter lunch lämnade polisen Lundagård, eftersom aktionen inte stör varken trafiken eller ordningen. De kan dock komma att återvända framåt kvällen – då det är förbjudet att övernatta i området.

– Man får inte stanna kvar och sova, så det kanske kommer att göras kontroller senare, säger Filip Annas, polisens presstalesperson.

Jonas Sjöstedt är på plats i Lund för ett samtal i AF-borgen i samband med hans kampanj inför valet till EU-parlamentet i juni. Foto: Johanna Nilsson

Jonas Sjöstedt på plats

Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets förstanamn i EU-valet, är ute på valturné runt om i Sverige. Tisdagens stopp var Lund, och vid 11-tiden talade han till demonstranterna i Lundagård.

– Jag ville bara säga hej och uttrycka min uppskattning. Det är bara ett yttre tryck nu från Sverige och Europa och USA och era likasinnade som kan få Israel att stoppa det här som är ett folkmord som pågår i Gaza, säger han till gruppen som samlats utanför Kungshuset.

– Det krävs sanktioner, det krävs ett uppsagt samarbetsavtal med Israel, det krävs total bojkott av alla militära produkter och det krävs att Netanyahu blir eftersökt som krigsförbrytare, fortsätter han.

Lundagårds utsände reporter fick ställa några frågor till Jonas Sjöstedt.

Vad tycker du allmänt om den här aktionen?

– Att uttrycka sin åsikt och att demonstrera är en demokratisk rättighet, och så länge allt går lugnt och fredligt till så tycker jag det är värt allt stöd. Jag stödjer deras sak att vi måste få en vapenvila och ett slut på ockupationen så jag hoppas att man hittar former som gör att man kan få uttrycka dem på universiteten. Det vore väldigt illa om universiteten förtryckte eller tryckte undan möjligheten att få framföra sin uppfattning. Universiteten ska ju vara en plats där man får diskutera, där man får komma med vad man tycker, man får uttrycka det på olika sätt.

Jonas Sjöstedt är positiv till studenternas
agerande. Foto: Johanna Nilsson

Vad tycker du om kraven som studenterna ställer?

– Jag tycker personligen att det är rimliga krav man ställer, men det måste vara universitetet och studenterna som bestämmer det. Det är inte min sak som folkvald och som politiker att bestämma vad universitet ska göra.

Polisen säger att studenterna ska ta bort tälten, hur tycker du de ska göra?

– Jag tycker de ska prata med varandra. De säger själva att de varit i kontakt med markägaren [Statens fastighetsverk] som inte har några invändningar mot det, så jag hoppas att man kan hitta en fredlig lösning som gör att man kan fortsätta få manifestera för Palestina och mot Israels olagliga ockupation.

Lundagård har nått Statens fastighetsverks (SFV) pressekreterare Maria Uggla som säger att SFV har uppmärksammat polisen på situationen och att de inte kommer att hantera det hela närmare.

 

Rektorn svarar

Lunds universitets rektor Erik Renström skriver på sin blogg att universitetet inte kommer att kunna tillgodose de krav som demonstranterna vill se.

”Det är inte universitetets uppgift att driva utrikespolitiska frågor vilket betyder att medarbetare, studenter eller intressegrupper inte kan kräva att universitetet som arbetsgivare, utbildningsanordnare eller myndighet ska manifestera politiska uppfattningar eller förvänta sig att universitetet ska ta ställning i politiska frågor. Universitetet ska stå fritt från påtryckningar.”, skriver han bland annat på sin blogg.

”I praktiken innebär det att universitetet inte kommer att tillmötesgå krav på offentliga uttalanden, flaggningar, demonstrationer eller manifestationer som innebär sådana ställningstaganden. Lunds universitet har ingen offentlig hållning i den pågående konflikten i Mellanöstern och kommer inte heller att uttrycka någon offentlig hållning.”

Han skriver också att han inte kan utesluta att universitetet gör utbyten och samarbetar i regioner där krig pågår.

”Lunds universitets forskare har frihet att själv besluta hur och vem de samarbetar med under de lagar och förordningar som fastslagits av riksdag och regering. Detta kan innebära att universitetet genom utbyten och samarbeten verkar också i regioner där det råder krig eller konflikt. Universitetet har inga pågående övergripande samarbetsavtal i regionen.”, skriver Erik Renström.

Han är dock tydlig med varje individs rätt att yttra sina åsikter.

”Lunds universitet understryker vikten av yttrandefrihet och akademisk frihet. Fredliga demonstrationer är varje samhällsmedborgares rätt och universitetet försvarar alltid denna rättighet.”, skriver han

”Lunds universitet välkomnar ett öppet meningsutbyte i samhället. Universitetet står för dialog och inte konflikt samt att respekt visas för andras åsikter. Lunds universitet accepterar inte trakasserier av medarbetare eller studenter eller att medarbetares eller studenters säkerhet äventyras.”