Rektorn om tältaktionen: ”Kommer inte att tillmötesgå krav”

- in Nyheter

Sedan klockan 05:00 på tisdagsmorgonen har studenter runt om i Sverige deltagit i tältaktioner vid flera av landets lärosäten. I Lund har ett 40-tal personer slagit upp tält utanför Kungshuset i Lundagård. De kräver att Lunds universitet (LU) ska visa solidaritet med palestinierna och offentliggöra alla samarbeten med israeliska institutioner. Nu svarar rektor Erik Renström.
"Universitetet kommer inte att tillmötesgå krav på offentliga uttalanden, flaggningar, demonstrationer eller manifestationer", skriver han på sin blogg.

På tisdagsmorgonen har ett propalestinskt tältläger etablerats i Lundagård, liknande de demonstrationer som tidigare har setts på amerikanska campus och andra högskoleorter. I ett uttalande på sin blogg skriver LU:s rektor Erik Renström att det är inte universitetets uppgift att driva utrikespolitiska frågor och att universitetet ska stå fritt från påtryckningar.

”Det är inte universitetets uppgift att driva utrikespolitiska frågor vilket betyder att medarbetare, studenter eller intressegrupper inte kan kräva att universitetet som arbetsgivare, utbildningsanordnare eller myndighet ska manifestera politiska uppfattningar eller förvänta sig att universitetet ska ta ställning i politiska frågor”, skriver han.

Erik Renström understryker också vikten av yttrandefrihet och akademisk frihet. Fredliga demonstrationer är varje samhällsmedborgares rätt och universitetet försvarar alltid denna rättighet, skriver han.

Han poängterar även att universitetets forskare och lärare har frihet att besluta om sina samarbeten enligt lagar och förordningar, även i konfliktdrabbade regioner.

”Universitetet har inga pågående övergripande samarbetsavtal i regionen”, skriver Erik Renström.

Tältaktionen i Lundagård är inte den första i raden protester mot kriget i Gaza och mot LU:s kopplingar till Israel. I november förra året samlades hundratals demonstranter utanför arbetsmarknadsmässan Arkad vid LTH. Demonstrationen, arrangerad av Lund Students for Palestine (LSFP), protesterade mot gästande företags kopplingar till Israel. Manifestationer och aktioner har även ägt rum exempelvis när Frankrikes president Emmanuel Macron besökte Lund och under statsministerafton med Ulf Kristersson i april.

”Lunds universitet välkomnar ett öppet meningsutbyte i samhället. Universitetet står för dialog och inte konflikt samt att respekt visas för andras åsikter. Lunds universitet accepterar inte trakasserier av medarbetare eller studenter eller att medarbetares eller studenters säkerhet äventyras. Lunds universitet har dialog med andra myndigheter och samarbetspartners kring alla de frågor som kan uppkomma med anledning av tältlägret”, avslutar Erik Renström i sitt blogginlägg.

Lundagård söker universitetsledningen.