Vi tar inte ställning för studenter

- in Ledare

Men vi strävar efter att rapportera om och belysa frågor som berör dem – från olika perspektiv. Det skriver Lundagårds redaktör Vera Svahn i ledaren till Lundagård nummer 4 2024.

På tisdagsmorgonen den 14 maj upprättades ett tältläger i Lundagård precis utanför Kungshuset där universitetsledningen sitter. Under dagarna som gått har lägret, som fått namnet ”Palestinagård” av demonstranterna, växt. Ett femtiotal tält och mer än hundra personer ryms i skrivande stund under träden. Liknande aktioner pågår på flera universitet och högskolor i Sverige, och runt om i världen.

Praktiskt taget alla stora mediehus i landet har rapporterat om tältprotesterna vid svenska lärosäten. Självklart gör även Lundagård det. Men är förutsättningarna annorlunda för Lundagård, i egenskap av studenttidning? Vi ser tälten från redaktionen, hör slagorden genom fönstren som står öppna ut mot vårsolen. Ska vi heja på? Helt strunta i att ge demonstranterna uppmärksamhet? Ska vi bara ha debattartiklar som representerar ett perspektiv? De senaste veckorna har vi fått frågor om varför vi inte mer aktivt tar ställning i frågan. Hur kan en studenttidning inte ta parti för något som av en del beskrivs som den största studentprotesten sedan 1968?

Journalistikens främsta åtagande är sanningen. Dess första lojalitet är gentemot medborgarna – i Lundagårds fall er studenter. Men lojalitet handlar inte, i journalistisk mening, om att välja sida. Det handlar om att vi som tidning och journalister genom en disciplinerad process ska samla in och verifiera fakta för att sedan presentera dem på ett rättvist och pålitligt sätt. Saklighet, opartiskhet och transparens med källor är några av våra viktigaste verktyg i arbetet. Dit hör också möjligheten att ställa kritiska frågor. Målet är att ni läsare ska kunna dra era egna slutsatser om det vi bevakar – en tidning som inte visar den respekten för sina läsare, förtjänar heller ingen respekt tillbaka.

När vi säger att vi strävar efter saklighet och opartiskhet betyder det inte att vi tror att vi är felfria. Vi gör ibland fel, publiceringar blir tokiga och saker kollas inte upp så noga som de borde. Då ska vi vara transparenta, rätta och uppdatera. Därför uppskattar vi när ni läsare kommer med synpunkter. Vi kommer inte alltid att gå er läsare till mötes, men vi ska kunna förklara varför vi valt att skriva som vi gjort. I den dialogen uppstår tillit och utan den är vår tidning ingenting.

Lundagård ägs av Lunds universitets studentkårer och är därmed studenternas egen tidning. Men det betyder inte att vi tar studenternas parti, lika lite som vi tar universitetets parti. Journalister är ingenting utan sina läsare, och för dig som har synpunkter på vår rapportering är vi bara ett mejl bort. Men detta kan jag lova: Lundagård tar inte ställning.

Här kan du läsa hela tidningen i digitalt format!