DEBATT: Ett (S)ammanhållet Europa

- in Debatt

I oroliga tider är det lätt att splittring och polarisering ökar, och att individens frihet begränsas till följd av detta. För att motverka dessa krafter kan alla göra något. Men mest av allt behövs ett enat Europa där alla drar tillsammans för att rå på de problem som drabbar alla medborgare. Detta menar Emma Fastesson Lindgren och Saga Löfberg.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribenternas egna.

Vi som socialdemokratiska studenter vill se ett Europa som arbetar för vanligt folk. Ett EU som gör livet bättre och enklare. Som studenter vet vi vilka fördelar som kommer med EU-medlemskapet. Möjligheten till utbyten och att man aldrig mer behöver gå vilse under en utekväll i Köpenhamn. Tack vare EU:s direktiv om att mobildatan ska funka utan extra kostnader har det blivit lättare och billigare att resa i Europa.

I Lund är det många studenter som ser fram emot att tågluffa i sommar. Att resa med tåg är ett klimatvänligt alternativ. Men idag är det krångligt att boka och dyrt. Så behöver det inte vara och det är genom EU-samarbetet som tågresandet kan bli enklare och billigare.

Samtidigt står EU inför stora utmaningar framöver. Det är krig på kontinenten där ett aggressivt Ryssland har invaderat ett annat land. I Ukraina strider landets befolkning inte bara för sin demokrati utan också för vår frihet och säkerhet. Det är vår plikt att stötta Ukraina.

Men dessvärre finns det högerextrema krafter inom EU som dansar efter Putins pipa och begränsar EU:s stödpaket till Ukraina. I Viktor Orbans Ungern nedmonteras demokratin steg för steg. Den fria median begränsas, universitet kastas ut från landet och domstolsväsendet är inte längre oberoende. Dessutom genomförs hbtqi-fientlig lagstiftning. EU ska vara ett starkt samarbete av och för demokratier. Medlemsländer som inte uppnår kriterier om demokrati och mänskliga rättigheter bör inte få ta del frukter som kommer med medlemskapet.

För att komma till bukt med dessa problem och göra EU-samarbetet går vi socialdemokratiska studenter till val på tre tydliga reformer:

  1. Medlemsländer som nedmonterar sin demokrati och trakasserar hbtqi-personer ska inte få några EU-bidrag. Och om de i längden inte omvänder sin odemokratiska trend ska det vara möjligt att utesluta medlemslandet från samarbetet.
  2. Ett gemensamt biljettsystem för tåg inom EU. Rälsen ska byggas ihop och priset för tågresandet ska gå ned.
  3. Avskaffa bankernas möjlighet att ta en extra avgift vid kortköp inom EU. Det är dags att följa upp mobildatadirektivet med en ny frihetsreform.

Om du åker till ett annat EU-land och betalar med ditt kort har banken idag möjligheten att ta en extra avgift för att det är en annan valuta. Men detta rimmar inte väl med EU:s grundläggande principer om fri rörlighet för varor, människor, tjänster och kapital. Detta må vara en liten fråga, men det är en viktig princip.

EU ska arbeta för vanligt folk. Göra livet lättare för oss studenter och verka för handel, fred och frihet för alla. Vi socialdemokratiska studenter tror på ett starkt och sammanhållet Europa.

Det finns flera problem som vi i Sverige inte kallar av att lösa ensamma. Då krävs ett starkt Europa. Ett enat Europa som tillsammans arbetar för att lösa klimatkrisen, göra livet lättare för 500 miljoner medmänniskor och som enad front stöttar Ukraina. Det är ingen liten sak, det är stort att rösta i valet till Europaparlamentet.

Gör som vi, rösta för ett sammanhållet Europa. Rösta på Socialdemokraterna och kryssa studentförbundskandidaten Emma Fastesson Lindgren #13!

Emma Fastesson Lindgren, kandidat till Europaparlamentet för Socialdemokraterna

Saga Löfberg, ordförande Lunds socialdemokratiska studentklubb (LSSK)