Dålig förståelse för föräldrar från universitetet

- in Nyheter
@Lundagård

Studier i kombination med föräldraskap innebär tuffa prioriteringar. Men universitetsvärlden är ofta oförstående till den svåra situationen.

Det menar Lunds universitets studentkårer i en ny rapport.

– Ibland är det svårt att hinna med allt men för det mesta fungerar det bra, säger Frans Rönnqvist, pappa till Elias, 2,5 år.

Frans Rönnqvist läser B-kursen i statsvetenskap vid Lunds universitet. Det är fredag och han har nyss hämtat Elias från dagis till lägenheten på Båstadsgatan i Malmö. Han och sonen leker med en låtsasspindel för fotografens kamera.

Frans Rönnqvist känner sig för det mesta väl bemött i universitetsvärlden, men ibland krockar prioriteringarna.

– Systemet är ju väldigt strikt. Har man en hemtenta som ska in kan man inte kompromissa med det. Jag känner ofta att jag måste vara mycket mer disciplinerad än andra studenter. Många skjuter upp jobbet och sitter dygnet runt de två sista dagarna, men det funkar inte när man har barn, säger han.

”Tur att mamma jobbar”

För övrigt tycker han att det är ganska förnämligt att kombinera barn med studier.

Friheten som studentlivet medför passar bra med föräldraskap, menar han.

– Jag tror att jag har det bättre som student än om jag hade jobbat. Nu behöver jag inte gå upp tidigt utan kan vara med Elias en stund innan jag går till föreläsningen, säger Frans Rönnqvist.

Vad är den största nackdelen med att vara student och förälder?

– Det är nog ekonomin. Vi klarar oss bra eftersom jag bor med Elias mamma och hon jobbar, men jag har svårt att se hur det skulle gå ihop om jag var ensamstående eller om vi båda studerade, säger han.

– Det finns en utbredd oförståelse i universitetsvärlden för hur det är att studera och ha barn samtidigt, säger Amela Catovic som sammanställt rapporten för Lus räkning.

Hon har, under knappt ett års tid, genomfört intervjuer med studenter, doktorander och universitetspersonal för att ta reda på vilka möjligheter och begränsningar den studerande föräldern har.

I studien deltog även flera myndigheter samt kuratorer och psykologer.

– Resultaten är flera. Ett är att livssituationen beror mycket på personliga omständigheter. Men attityden mot studenter med barn måste förändras, många universitetsanställda är inte medvetna om vilka svårigheter det kan medföra att kombinera studier och föräldraskap, säger hon.

Svår ekonomi

Lus-rapporten visar mycket riktigt att det är ekonomin som är det största gisslet.

– Det är omöjligt för en förälder att klara sig på bara studiemedlet, den ekonomiska hjälpen måste förbättras, säger Amela Catovic.

Ett steg i rätt riktning är det så kallade tilläggsbidraget som infördes vid årsskiftet.

Det innebär att studerande med ett barn får 476 kronor extra i månaden från CSN. Har man två barn blir summan 776 kronor.

För att ha rätt till detta bidrag måste man vara vårdnadshavare, samt uppbära rätten till studiemedel.

Inte lika fasta tider

Amela Catovic upptäckte i sitt arbete att merparten av de studerande föräldrarna trots den kärva ekonomin var ganska nöjda. Hon menar att de upplever större frihet och flexibilitet i sin vardag och i sin roll som förälder än vad de haft om de förvärvsarbetat.

– Man har inte lika fasta tider utan kan välja själv när man vill prioritera studierna och när man vill tillbringa tid med barnet/barnen. Alla studenter och doktorander jag träffade var positivt inställda till att förena föräldraskapet med studier, säger hon.

Även Frans Rönnqvist är belåten med sin situation.

– Visst har vi lite mindre pengar än andra småbarnsföräldrar, men det vägs upp av att jag kan tillbringa mer tid med Elias. Många föräldrar har gott om pengar och köper villa, men det är inget jag längtar efter, säger han.

Text: Katia Nilsson
Foto: Jonas Jacobson