Smålands ombud strejkade mot regeringen

- in Nyheter
@Lundagård

Smålands nationsombud strejkade i dag i protest mot regeringens förslag om sänkt a-kassa.

– Jag strejkar för att solidarisera med arbetarna, men också för min egen skull, säger ombudet Lisa Cederlund.

Smålands två heltidsanställda ombud jobbade inte under onsdagen – de dagliga sysslorna fick vänta. I stället demonstrerade de mot de föreslagna sänkningarna i a-kassan.

– Jag är mot helheten i förslaget, hur det drabbar privatekonomin. Det undergräver också fackverksamheten. Det blir en dubbelbestraffning mot de människor som är mest utsatta, säger ombudet Lisa Cederlund (porträttbilden).

Ett 70-tal demonstranter

Bakom 24-timmarsstrejken står fackförbundet Syndikalisterna, hur många som strejkat totalt i Sverige är oklart, men bland annat har städare på Universitetssjukhuset i Lund inte gått till sina jobb under onsdagen.

Vid tvåtiden samlades ett 70-tal tal personer utanför AF-borgen. Banderollerna visade ett tydligt budskap: Rör inte vår a-kassa.

Lisa Cederlund underkänner argumentet att regeringen endast genomför den politik som man gått till val på.

– Jag tror tyvärr inte riktigt att folk varit medvetna om hur den praktiska politiken skulle bli med en borgerlig regering. Det här förslaget går stick i stäv med retoriken om att moderaterna är det nya arbetarpartiet, säger hon.

”Studenter tvingas till låglönejobb”

Efter 20 minuter gick demonstrationståget ner mot Stortorget för fler tal. En av dem som valt att gå med i demonstrationen var ekonomistudenten Johonnie Larsson, 24.Lisa Cederlund

– Det är för jävligt att man sänker a-kassan. Man gör de fattiga fattigare. Man tvingar också de arbetslösa att ta sämre jobb, lönerna kommer att sänkas, säger han.

Johonnie Larsson menar också att förslaget kommer att tvinga studenter att ta låglönejobb i stället för att kunna stämpla på sommaren.

– Studenterna pluggar hela året, de måste också ha semester någon gång, säger han.

Regeringen backar inte

Men regeringen står fast vid sin politik.

– Vi är självfallet lyhörda inför vad folk säger. Men demonstrationerna kommer inte att förändra någonting i det förslag som vi lägger fram till riksdagen på fredagen, säger Mårten Wennberg, pressekreterare hos arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin.

Vad säger ni till de som är oroliga över att färre kanske vågar studera nu när studerandevillkoret tas bort?

– Med den inställningen har man ju accepterat problemet med massarbetslöshet. Men hela vår politik inriktas på att det ska finns arbeten för alla. Självfallet är det viktigt att folk studerar, säger Mårten Wennberg.

Text: Patrik Kronqvist
Foto: Anna Palmehag