Nya LU-hubben kan vara olaglig

- in Nyheter
@Gustaf Eriksson

De fem studentförbund som i början av september lanserade ”LU-hubben 2.0” kan ha gjort sig skyldiga till lagbrott. Det menar Lars Gustafsson, vd för skivbolagens branschorganisation Ifpi. Men moderpartierna ser intiativet som ett viktigt inlägg i debatten.


Kort efter att höstterminen startat kunde Lundagård avslöja att Lunds socialdemokratiska studentklubb, Fria moderata studentförbundet, Piratstudenterna, Vänsterns studentförbund och Gröna studenter lanserat en uppföljare till LU-hubben.

”LU-hubben 2.0” offentliggjordes på Hälsningsgillet i AF-borgen under parollen ”Fildela utan övervakning”. Tjänsten gör det möjligt att dela med sig av filer anonymt.

Kan användas illegalt

Men hubben kan vara olaglig.

– Man kan utgå från att hubben kommer användas för illegal fildelning. Studentförbunden kan ha gjort sig skyldiga till medhjälp till brott mot upphovsrättslagen i likhet med det som Stockholms tingsrätt dömde männen bakom The Pirate Bay till, säger Lars Gustafsson, musikbranschens intresseorganisation Ifpi:s svenske vd.

Ett inlägg i debatten

Men moderpartierna ser både för – och nackdelar med satsningen.

– Det är viktigt att stå upp för de lagar vi har, men jag ser det här framför allt som ett inlägg i debatten om fildelning och integritet, säger Anders Almgren (S), oppositionsråd i Lunds kommun.

– Visst finns det en risk att tjänsten utnyttjas för illegal fildelning, och det är naturligtvis inte bra, men debatten är viktig, säger Linda Axelsson, politisk sekreterare för Skånemoderaterna.

Text: Gustaf Eriksson

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Utflykter på cykelavstånd

Stannar du i Lund i sommar? Vill du