JO granskar kritiserad antagning

- in Nyheter
@Gustaf Eriksson

Justitieombudsmannen, JO, kommer att utreda om VHS gör fel när sökanden till journalistprogrammet placeras i en urvalsgrupp som inte finns.
– Det känns bra. Principfrågan är viktig, säger Sara som står bakom anmälan.


Det var i terminens första nummer som Lundagård berättade om 25-åriga Sara som i våras sökte till journalistprogrammet vid Lunds universitet. På webbplatsen studera.nu fick hon kort före terminsstart beskedet att hon var första reserv till utbildningen.

Men från de ansvariga på programmet fick hon senare beskedet att urvalsgruppen hon placerats i inte existerade. Sara hade i själva verket aldrig varit aktuell för att komma in på utbildningen.

”Berör många”

Då hade hon tackat nej till både ett fast jobb och flera andra utbildningar.

– När jag fick veta att jag hade reservplats ett trodde jag att jag hade goda chanser att komma in. Jag känner mig lurad, sade Sara som överklagade antagningsbeslutet och JO-anmälde Verket för högskoleservice, VHS, som driver studera.nu.

Överklagandet av beslutet avslogs för några veckor sedan av universitetets antagningsnämnd, men JO har nu beslutat sig för att pröva ärendet.

– Det känns bra. Principfrågan handlar om hur VHS ska kunna bli synkroniserat med utbildningar som har alternativa urvalsprocesser. Det är en viktig fråga som berör många studenter. I urvalsgruppen jag hamnade i fanns nästan 40 personer, säger Sara.

 

Beslut dröjer

JO får in ungefär 6 000 anmälningar per år. Ungefär hälften utreds.

– Vi är intresserade av att klargöra varför VHS placerar studenter i en urvalsgrupp som enligt anmälaren inte existerar, säger Anna Sollerborn som handlägger ärendet på JO.

VHS har nu till den 18 november på sig att inkomma med ett yttrande till JO. När ett beslut kommer är i nuläget inte klart.

– Det kommer med största sannolikhet dröja till efter årsskiftet, säger Anna Sollerborn.

FOTNOT: Sara heter egentligen något annat.

Läs mer: Lurad student JO-anmäler VHS

Text: Gustaf Eriksson