Lundastudenter tar ordet i Oxford

- in Nyheter, Studentliv

Under nästa helg representerar Lunds Debattsällskap Lunds heder i den internationella debattävlingen Oxford IV.

I Sverige förknippas retorik främst med partiledardebatter och nöjesprogram som Parlamentet. Men det finns fler sätt att utöva den verbala konsten på. Nästa helg ska Lunds Debattsällskap tävla internationellt.

– Brittisk parlamentsdebatt bygger på att varje lag har två debattörer. I tävlingen delas en motion ut som laget har en kvart på sig att förbereda sig på, säger Lunds Debattsällskaps ordförande Hampus Holmer.

Formatet är inspirerat av hur det brittiska parlamentet är uppbyggt, med en premiärminister som är för frågan och en oppositionsledare som är emot. Tävlingen är öppen för alla, förutsatt att laget är kopplat till ett universitet. Det finns en maxgräns för hur många som får vara med, om många lag har anmält sig sker ett urval på lokal nivå.

– Jag och Björn Wallentin var de enda som hade möjlighet att åka till Oxford. Vi är den första officiella debattföreningen för så kallad brittisk parlamentsdebatt i Sverige, säger Hampus Holmer.

För att förbereda sig inför tävlingarna möts sällskapet ett par timmar varje tisdag på Ekonomicentrum. I tävlingen vet man inte vilken fråga man får, så det gäller att vara förberedd på det mesta.

– Utöver det kan man öva på retorik och argumentationsteknik. Som lag har vi fördelen att vi är bra på olika ämnen. Vi kompletterar varandra.

Tävlingen hålls på engelska men det är inte deltagarnas språkfärdigheter som bedöms. De andra deltagarländerna har också engelska som andraspråk.

Varför har du valt att engagera dig i ett debattsällskap?

– Man blir bättre efterhand, det är kul att utvecklas och utmana sig själv. Inte bara för att föra fram sin egen sak men också för att se igenom andras argument. Dessutom övar vi ju på att argumentera för saker vi kanske inte står för, vilket ökar förmågan att ta till sig andras åsikter och förstå deras ståndpunkter bättre. Världen hade blivit mer dynamisk och mänsklig om fler gjorde så!