Mästarnas mästare på debatt

- in Nyheter, Studentliv

Lucinda David och Peer Klüssendorf har satt Lund debate society på kartan. De vann en klar seger i en av de största debattävlingarna i världen.

 

När London school of economics open avslutades förra helgen stod det klart att Lund debate society hade tagit hem en stor seger. Tävlingen kallas för mästarnas mästartävling, de debattlag som redan tagit hem stora vinster tävlar mot varandra här. Bland motståndet fanns erfarna debattlag från toppuniversitet som Oxford och Cambridge.

– Vi började förbereda oss två veckor innan tävlingen, så vi visste inte alls hur det skulle gå, säger Lucinda David.

I första omgången såg det mörkt ut för Lundalaget, de hade inte kammat hem en enda poäng. Men de lärde sig från sina egna misstag och från motståndet, anpassade sig, och kände hur de blev bättre och bättre.

I tävlingen får lagen en kvart att förbereda sig på ett ämne som de ska vara antingen för eller emot. Lundalaget debatterade bland annat om det är familjen eller statens ansvar att ta hand om hemlösa och om man ska förbjuda turism till länder styra av förtryckande regimer.

Varför vann ni?

– De andra lagen tog upp bra argument, men gav aldrig något svar på våra. När vi sedan vann så blev vi förvånade. Vi visste att vi var bra, men jag vågade inte tro att vi skulle vinna, säger Peer Klüssendorf, som annars läser masterprogrammet Lumes.

Extra glada är de ändå för att Lunds debate society får komma ut i internationella sammanhang. Detta är deras första internationella vinst. Det bästa med debatt tycker Lucinda är att det berikar hennes liv med så mycket kunskap om helt skilda ämnen.

– Det kan komma ett ämne du aldrig tänkt på innan. Sen när du suttit en timme och tänkt på alla argument har du starka åsikter om det, det är verkligen spännande, säger hon.

 

Hur känns det att debattera om något man verkligen inte håller med om?

– Det suger ibland, som när jag skulle debattera för oljeborrning i Alaska. Men det finns även tillfällen då det kan öppna dina ögon och tvinga dig att utmana dina föreställningar. Oftast blir jag bara starkare i min egen uppfattning, men ibland ändrar jag mig, säger Lucinda David.

Vad gör man om man vill bli lika bra som er på att debattera?

– Gå med i debattlaget! Svarar de samstämmigt.

Fakta

[checklist]

Lunds debate society / Lunds Debattsällskap har runt 100 medlemar och grundades 2009 av Lucinda Davis.

  • De ses varje tisdag på Kulturanatomen från klockan 19 och framåt. På debatterna brukar ca 30 personer vara närvarande. Du kan välja att lyssna, ställa frågor, eller delta i debatten. På facebook heter de Lunddebatesociety och deras hemsida är Lunddebate.se, där kan du bland annat hitta vilka ämnen som kommer debatteras.
  • London school of economics open / LSE Open
  • Tävlingen hålls årligen och utspelade sig från den 16:e till den 17:e februari. Detta året hade de 64 tävlande lag med två personer. Deltagarna kommer från universitet runt om i Europa. Du ska jobba eller studera på universitetet för att kunna ställa upp som tävlande. I finalomgången möts den fyra bästa lagen. Vinnaren utses av en jury bestående av fem domare från olika länder. Lundalaget tävlade mot andra lag där deltagarna inte har engelska som modersmål.

[/checklist]