Hur tunn är din plånbok?

- in Ekonomi, Nyheter, Studentliv

Enligt Sveriges förenade studentkårer går du 759 kronor minus – varje månad. Regeringen menar att uppgifterna är fel medan studentkåren på Linnéuniversitetet delar ut överlevnadskit till fattiga studenter.

Men vad tycker studenterna i Lund? Lundagård har svaret.

 

Sveriges största studentkårssamarbete Sveriges förenade studentkårer, SFS, hävdar i studentbudgeten de släppte på torsdagen att studenterna går 759 kronor minus i genomsnitt varje månad. I sin beräkning har de utgått bland annat från en hyra på 3222 kronor och att drygt 2000 kronor äts upp i de samlade utgifterna på 9783 kronor. Siffrorna ifrågasätts av regeringen, som menar att pengarna räcker.

Utbildningsdepartementet skriver att det genomsnittliga månadsbeloppet i studiemedlet är 9776 kronor, vilket de anser täcker studentbudgeten. Men SFS menar att detta visar en felaktig bild.

– Slår man ut betalningarna den här våren blir det 9024 kronor per månad. Det är den summa som CSN redovisar och det är den verklighet studenten måste förhålla sig till, säger Erik Pedersen, vice ordförande för SFS.

Erik Pedersen menar att studiemedlet måste höjas med 800 kronor för att täcka utgifterna.

– Vi vill att höjningen ska vara på bidragsdelen. Ett högre lån kan avskräcka studenter från att fortsätta studera.

Under torsdagen delade också studentkåren på Linnéuniversitetet ut små överlevnadspaket med bland annat nudlar och kondomer för att uppmärksamma studenternas dåliga ekonomi. Men på gatorna i Lund hörs få upprörda röster över studentbudgeten, även om de flesta givetvis hade sett mer pengar på kontot. Läs studenternas svar nedan.

 

ENKÄT: Hur får du det att gå ihop?

Senka Juzbasic, 24 år, Lund. Betalar runt 3100 kronor för boende.

”Jag har alltid haft sparade pengar, men har egentligen ingen koll på om jag tar från sparkontot. Jag har inget extrajobb, fast jag har letat. Jag tycker att jag klarar mig men det är inte mycket pengar man har att röra sig med. Man får ofta tacka nej till saker.” 

Desirée Sterner, 21 år, Lund. Betalar 3100 kronor för boende.

”Jag jobbar extra som privatlärare och får ut ungefär en tusenlapp extra, det får det att gå ihop precis.

Jag unnar mig kanske lite mycket i början. När det kommer oförutsedda utgifter får man ta av sparpengar, och aktiviteter får man planera för flera månader i förväg. Vissa månader går jag definitivt back. ”

Carl Angerborn, 23 år, Lund. Betalar 3200 kronor för boende.

”Jag tar fullt bidrag, och får bostadsbidrag på 1000 kronor. Utan bostadsbidraget hade jag fått dra in på saker som att äta ute och, skaffat mig ett jobb kanske. Nu är det ju så att man precis går runt. De pengarna man får extra i början av terminen går åt i maj, de är inga man kan använda under terminen.”

Alexander Fagerlund, 22 år, Lund. Betalar 2500 kronor i boende.

”Jag tar bara bidraget, men hade en del sparpengar eftersom jag jobbat i två år tidigare när jag bodde hemma. Men man går ju i affären och kollar priser. Omelett och tonfisk kan det bli på vardagarna. Jag har ett extrajobb också där jag tjänar mellan noll och 8000 kronor i månaden.”

Carl Swarting, 24 år, Lund. Betalar 3000 kronor för boende.

”Jag har ett extrajobb där jag tjänar mellan 1000 och 2000 kronor i månaden. Man går back ändå, fast man jobbar, och får ta av sparpengarna. Lyx man får skära ner på ibland är restaurangbesök, mat och kött. Fast jag köpte en ny tv förra veckan, men den hade jag sparat till.”

 

Josefine Waldenström, 22 år, Lund. Betalar 4200 kronor för boende.

”Jag lever inte i ekonomisk kris, men man får tänka på att hålla i pengarna. Det gäller att prioritera. Jag betalar rätt mycket för min etta, men jag är väldigt nöjd med att ha en bostad. Jag använder sommarjobbspengar, men de är inte så mycket liksom. Jag hade klarat mig på 9000 kronor annars, men jag hade oroat mig mer över pengarna.”

Stämmer kalkylen överens med din plånbok? Spana in SFS studentbudget här:

 

http://lundagard.se/wp-content/uploads/2013/02/sfsstudentbudget-kopia.pdf

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Regeringen vädjar till studenterna att ta ansvar

Studentfester pekas ut som smittobovar. Vi kan inte