Klippning, presentation och en trasig tvättmaskin

- in Nyheter
@Carl-Johan Kullving

Så var det dags för den första klippningen på hongkongesisk mark. Att klippa sig utomlands eller av en frisör som inte talar samma språk som en själv kan bli väldigt tokigt. Därför hade jag gjort lite research innan, och min finska kompis Tomi sa att jag absolut måste välja en frisör som kunde flytande engelska och inte betala denne mer än 108 dollar.

Sagt och gjort, jag kilade ned till Kennedy Town, stövlade in på närmsta frisörsalong och frågade ”English?”, varpå frisören svarade ”Yes, of course, sir” med klockren brittisk accent. Sen blev vi lite oense om hur kort jag borde klippa mig, men efter en hårtvätt och några snabba klipp med saxen så blev det ganska snyggt. I alla fall för att vara mig. En intressant kulturskillnad var att jag fick en hårtvätt efter själva klippningen också. Som för att tvätta bort lösa hårstrån, eller något. Lyx!

Jag har för övrigt gjort min första presentation inför en av mina seminariegrupper också. Mitt anförande handlade om den före detta ledaren Deng Xiaopings ekonomiska reformer under slutet av 1970-talet och vilka effekter de fått på Kinas utveckling. Nervositeten var riktigt hög och jag blev avbruten var annan minut av studenter som kom sent till seminariet. Efter avslutad presentation började seminarieledaren grilla mig med detaljerade frågor som jag tror jag svarade rätt på. Efter seminariet bad jag henne om lite feedback, men allt hon sa var ”Don’t worry”. Är det ett bra eller dåligt tecken eller? Hoppas på det första.

Det finns flera likheter mellan min vistelse i Hongkong och Hedvigs vistelse i Bologna. Vår tvättmaskin är också sönder. Eller, snarare trasig. Den går igång, fyller halva maskinen med vatten, men sedan är det stopp. Idag felanmälde jag maskinen till hyresvärden, som raskt skickade upp en sur gammal dam för att kontrollera den. Hon läxade upp mig och sa att jag bara skulle stoppa tvättmedlet i fack nummer två. Varken jag eller Thomas, min roomie, har använt något annat fack heller, men jag tror inte det gick fram till henne. Ska testa att tvätta på tisdag, och funkar det inte då så vet jag inte vad vi gör.

Nu ska jag packa ned det sista till vår Taiwan-tripp. Det är Moon Festival där i helgen och en massa rislyktor ska skickas mot skyn. Det vill man ju inte missa!