Trerätters på studentbudget

- in På djupet

Går det att laga en trerättersmiddag på studentbudget? Givetvis, menar köksförmannen Mattias Saleem Almgren. Han bjuder hem Lundagård och visar hur man får till en riktigt billig hemmasittning, ackompanjerad av prisvärda vintips från Lunds akademiska vinsällskap.

Mat är inte bara mat – det är också en källa till gemenskap. Men att få ihop vardagsmiddag till sig själv kan, i de skenande matprisernas tidevarv, verka svårt nog. Att bjuda in till en lyxig trerätters tycks i sin tur synonymt med att leva på havregryn resten av månaden.

Men, med lika delar finess och ansträngning behöver det faktiskt inte bli så dyrt. Om detta vet Mattias Saleem Almgren allt. Han är köksförman på Lunds nation och van att laga stora volymer mat på en knaper budget.

När Lundagård anländer till Mattias lägenhet på Klostergården är förberedelserna i full gång. Det lilla men behändiga köket ska bli skådeplats för en trerättersmiddag till rekordlåg kostnad. Det är inget lätt uppdrag, men Mattias verkar både lugn och självsäker. Parallellt med vispning och hackning berättar han om sina erfarenheter av att styra sittningar på nationen. Med sig i köket har han sin kompis Daniel Nordgren, som också är nationsaktiv.

Mattias Saleeem Almgren och Daniel Nordgren.
Foto: Justinas Smertinas

Tillsammans lägger de, utan att behöva slita sig från småpratet, snart upp förrätten: ugnsbakad tomat på lättrostat bröd. Mattias ringlar lite balsamico över tallriken och lägger ett basilikablad på toppen. Bruschetta är en klassisk sittningsrätt, menar han.

– Jag gillar att laga hyfsat simpla rätter men att göra dem så bra som möjligt. Det blir ganska lätt, det blir alltid väldigt gott och har aldrig gått fel, säger han.

Mattias har alltid gillat matlagning, men det tog fart när han flyttade till Lund.

– När jag flyttade hemifrån och man behövde laga mat till sig själv så tyckte jag att det var jättekul. Jag började experimentera och prova nya rätter.

Det är viktigt att det både är och ser gott ut, tycker han, och påpekar att balsamico kan verka dyrt men att det håller väldigt länge.

Förrätten är färdig, men att bjuda på mat utan dryck är föga värt, som danskarna brukar säga. Vi behöver något i glasen!

– Vin och mat är något som verkligen kompletterar varandra. De förändras väldigt mycket i kombination med varandra, säger Maud Stache, ordförande för Lunds akademiska
vinsällskap (LAV).

Att vin är ett klassiskt inslag på sittningar har alltså sina anledningar, men att hitta prisvärda vinflaskor är inte helt lätt. Inflationen har, enligt Maud, slagit hårt mot just vinindustrin, vilket gjort att priserna ökat.

– Det kan vara 30-40 kronor dyrare än för bara några år sedan, vilket är mycket för en flaska,
säger Maud.

För att undvika dyra vinfällor har LAV skakat fram några budgetvänliga guldkorn ur Systembolagets sortiment, särskilt anpassade till Mattias meny. Till bruschettan rekommenderar de inledningsvis ett fruktigt, vitt vin. Ett bra sådant vin kan du få för ungefär 120 kronor, vilket blir 24 kronor per glas. LAV nämner även en alkoholfri riesling som särskilt passande. En bra flaska kan du få för ungefär 75 kronor, alltså 15 kronor per glas.

MENY

Förrätt

Foto: Justinas Smertinas

Bruschetta – 10 kronor per portion

Vintips:

  • Zecci Verdicchio, art nr. 2478
  • Leitz Eins Zwei Zero, art nr. 11901

Huvudrätt

Italiensk Bolognese – 30 kronor per portion

Vintips:

  • Brolio Ricasol, art nr. 2705
  • Pomologiks Hantverksvider, art nr. 11985

Efterrätt

Kladdkaka – 10 kronor per portion

Vintips:

  • Delitia Recitio della Valpolicella Classico, art nr. 5329
  • Pomologiks Hantverksvider, art nr. 11985

När förrätten är uppäten och rieslingen uppdrucken dukar Mattias undan och börjar ”platea” spaghetti bolognese. Förutom att han slänger sig med sådan terminologi märks köksvanan på att tiden mellan för- och huvudrätt inte blir särskilt stor. Det är svårt att få saker att klaffa tidsmässigt, det vet alla som försökt sig på att laga en middag med flera rätter. För referens nås min egen tröskel för stress-i-köket vid att servera kaffe efter maten. Mattias tips för att lyckas med detta är att ha en bra struktur.

– Lägg inte för mycket tid på varje rätt. Förrätten kan inte vara jättesvår samtidigt som huvudrätten är jättesvår. Då blir det oproportionerligt.

Bolognesen är gjord på blandfärs, morötter, selleri och krossade tomater. Paketet med färsen är iklädd en stor, röd lapp som signalerar ett kort bäst före-datum. Förutom att handla rabatterade varor kan man, för att få ner priserna, handla på gatuaffärerna runt Botulfsplatsen, menar Mattias och Daniel. Här är framför allt grönsaker och kryddor mycket billigare än i de större matbutikerna.

Ugnsbakad tomat på lättrostat bröd, bolognese och klassisk kladdkaka står på menyn när Lundagård testar budgetvänlig trerättersmiddag. Foto: Justinas Smertinas

Till bolognesen häller Mattias upp varsitt glas alkoholfri cider åt oss. Enligt LAV är den fyllig och rik på röda äpplen, vilket gör den till en utmärkt mustig-gryta-match. Flaskan kostar 79 kronor, vilket är 16 kronor per glas. För den vinsugna är en stiltypisk Chianti, en rödvinsregion i Toscana, ett självklart val enligt LAV. En passande flaska som de rekommenderar går för 149 kronor, vilket blir 30 kronor per glas.

Det här med att förstå sig på vin, och kanske framför allt hur det kan kombineras med mat, är en stor del av LAV:s verksamhet. Föreningen kretsar på så vis mycket kring alkohol, men synen är en annan än i många av studentlivets andra alkoholfyllda rum. Hos LAV ligger fokus nämligen på just smak och kunskap, snarare än på alkohol som berusningsmedel. 

”Vi är väldigt glada att vi kan dels ge alkohol en annan ståndpunkt i rummet, men också att vi kan erbjuda ett sammanhang som innebär att man inte behöver dricka sig full”.

Till middagen funkar det fint att dricka ett alkoholfritt
vin, exempelvis detta tyska riesling.
Foto: Justinas Smertinas

Att lära sig om vin och vad man gillar är också ett av LAV:s främsta tips för att hålla nere kostnaderna. Har man koll på sin smakprofil löper man mindre risk att komma hem med ett vin som man inte tycker om – oavsett prisnivå.

Till efterrätt bjuder Mattias, slutligen, på en klassisk kladdkaka. Till den har han grädde, och ovanpå river han frysta hallon. Detta blir billigt eftersom kakan framför allt innehåller basvaror som de flesta redan har hemma, menar han. Att riva frysta hallon ovanpå är ett billigt substitut till färska hallon.

Den fylliga cidern passar även till efterrätten, menar LAV. Har man en slant över och vill satsa på ett dessertvin tipsar de om ett rött, sött vin med toner av blåbär, choklad och vanilj.

”Det brukar vara superspännande för de som inte testat något liknande” skriver LAV.

En halvflaska brukar motsvara en hel när man pratar om dessertvin. De föreslår ett vin på 155 kronor, vilket blir 31 kronor per glas.

Mattias meny landar sammanlagt på 50 kronor per person, exklusive dryck. Ett blygsamt pris för tre goda, mättande rätter som förhoppningsvis kan inspirera fler studenter till att, i goda vänners lag, sätta lite guldkant på lågkonjunkturen.

– Vi tycker att det (att äta middag, reds. anm) är något av det trevligaste man kan göra tillsammans, säger Mattias, medan Daniel nickar instämmande.

Foto: Justinas Smertinas