En studenternas Soraya Post

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Pernilla West är Fi Lunds toppnamn i valet till kommunfullmäktige. Det var hon inte för ett år sedan.

70 medlemmar har blivit 550. Sedan 22-åriga Pernilla West gick med i Feministiskt initiativ Lund sommaren 2013 har antalet aktiva i partiet ökat med närmare 700 procent. Fi har förstås upplevt något av en nationell renässans, men inte som har varit i närheten av sådana proportioner.
– Nu börjar man märka att de som inte tidigare varit intresserade nu är det. Jag fick komma in och kände direkt att jag fick göra det jag ville. Det gick väldigt fort för mig att visa vad jag hade att gå för, säger Pernilla West.
Vad har du gjort?
– Bland annat hade jag en feministvecka som ledde fram till Internationella kvinnodagen. Vi hade lite olika aktiviteter på olika ställen. Vi hade bland annat en riksdagskandidat som var och föreläste. Det kom rätt mycket folk.

Ett år för att bli etta
Trots att det bara är ett drygt år sedan hon gick med i partiet, är det just Pernilla West som står högst upp på Fi Lunds valsedel.
– Jag har alltid tagit debatten. Alla ska inte behöva göra det hela tiden, men jag har alltid känt att jag har behövt göra det för andras skull. Ibland för min egen. Det var nog rätt enkelt för valberedningen att se mig. Jag kommer våga ta debatten i kommunfullmäktige – det tror jag är viktigt.

Pernilla West pluggar nu till socionom på Malmö högskola. Men för att räkna ut vad studenterna i Lund behöver, krävdes ingen högskoleutbildning.
– Studenter är ofta en bortglömd grupp och vi vill såklart skaffa fler studentbostäder – det vill väl alla, säger hon och utvecklar:
– Men vi ser inte studenter som en homogen grupp – det finns många olika typer av studenter och behov. En person med barn kanske inte vill bo på en nation, till exempel. Vi vill bygga fler hyresbostäder, även bland bostadsrätter.

Viktigt att studenterna representeras
Lunds studenter är ett ämne som ofta inte står högt på dagordningen under fullmäktigsammanträdena. Något som Pernilla West hoppas kunna få ändring på.
– Det är viktigt att studenterna finns representerade i kommunfullmäktige, säger hon.
– Det var därför Soraya Post skickades till EU. När romernas situation diskuteras, så vet hon hur det är. När vi sitter i kommunfullmäktige och studenter diskuteras vill jag kunna bidra med studenternas perspektiv.
En studenternas Soraya Post, ungefär?
– Haha, ja. Kanske. Lite kaxigt, men ja, skrattar Pernilla West.

 

Kommunvalet 2014

[checklist]

Vem ska du rösta på?
Inför valet den 14 september har Lundagård intervjuat kandidater från samtliga politiska partier som ställer upp i kommunfullmäktigevalet till Lunds kommun. Gemensamt för intervjupersonerna är att de för närvarande är studenter.

[/checklist]