Fri från skuld

- in Novisch
@Sebastian Manieri

Det finns andra sätt att finansiera sina studier än att ta dyra studielån. Alice Bergholtz har jobbat sig igenom delar av studierna utan att låna en enda krona.

Alla kommer inte att få en stor ekonomisk skuld med sig tillsammans med sin examen. Alice Bergholtz började plugga på Campus Helsingborg för två år sedan och finansierade sin första termin med hjälp av bidragsdelen i studiestödet från CSN.
– Jag har haft det bekvämt för mig eftersom jag precis tog studenten innan jag började studera. Jag bor också bara två mil från Helsingborg, så jag har kunnat bo med mina föräldrar, säger hon.

Efter första terminen kände hon att enbart bidraget på 2 700 kronor inte ledde till en särskilt rolig tillvaro. Alice Bergholtz bestämde sig därför för att börja jobba extra.
– Jag gick loss på Arbetsförmedlingens hemsida och bara skickade CV:n. Jag tror att det löser sig om man bara lägger  manken till. Redan första veckan fick jag två deltidsjobb och bestämde mig för att behålla båda två, säger hon.
Hur har du fått jobben och studierna att gå ihop?
– Man måste vara en fena på att schemalägga, jag tycker inte att det funkar annars. Ibland är det inte så kul att jobba i stället för att göra något annat på sin fritid – jag har väldigt svårt att vara spontan.
Alice Bergholtz är dock nöjd med sitt beslut än så länge.
– De ekonomiska fördelarna är enorma. Det är definitivt värt det att göra något av sin fritid och inte bara sitta och kolla på film hela eftermiddagarna, säger hon och ler.