’’Ungdomar förstår problematiken’’

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Timmy Larsson står som nummer tre på Piratpartiets lista till kommunfullmäktige. Han ser ett enfrågeparti som blivit en stark röst för demokratiska principer.

Piratpartiet bildades av Rickard Falkvinge år 2006. Våren 2008 blev frågan om personlig integritet på internet stekhet, då FRA-lagen stod för dörren. Därtill, året efter, blev partiets förgrundsfigurer från Piratebay dömda och Piratpartiet upplevde en renässans. Partiets medlemsantal trumfade Miljöpartiets och Piratpartiet fick sin första representant i EU-parlamentet. Här hoppade även Timmy Larsson, Piratpartiet Lunds tredjenamn, på framgångståget.
– Jag blev intresserad vid tidpunkten då FRA-frågan var som störst. Våren 2009 när Piratebay-grundarna blev dömda blev droppen som fick bägaren att rinna över, säger han och utvecklar:
– Jag anser inte att staten ska betrakta alla medborgare som misstänkta brottslingar. Vilket man gör i och med FRA-lagen – en hänsynslös massövervakning av befolkningen. Det frångår de demokratiska principerna, säger han.

Kommunal implementation svår
Piratpartiet var länge ett uttalat enfrågeparti. Men när frågan om frihet på internet falnade, var partiet tvunget att grena ut sig.
– Vi vill reformera upphovsrätten. Privat fildelning ska vara laglig så länge som den inte är för ekonomiska vinster. Det är det enda rimliga. Fildelningslagstiftningen som vi har i dag kräver att vi övervakar all kommunikation. Det går emot de mänskliga rättigheterna, säger Timmy Larsson.
Hur kan detta implementeras på kommunal nivå?
– I Lund kommer vi inte kunna göra så mycket. Det ligger på nationell och EU-nivå. Men vi har tagit fram politik i Lund som grundar sig i våra ståndpunkter om de demokratiska principerna. Det är inte så mycket fildelning.
Till exempel?
– Vi vill att vi ska ta emot fler flyktingar. Lund måste ta sitt ansvar. Det är glädjande att avtalet med Migrationsverket ska omförhandlas.

Lyckat EU-val i Lund
I vårens EU-val lyckades Piratpartiet skrapa ihop fyra procent i Lund. Vildanden, Delphi och Kämnärsrätten var några platser där stödet var stort. Studenter och unga är partiets självklara målgrupp, men äldre verkar också ha fattat tycke för dess politik.
– Ungdomar förstår problematiken mycket mer. Vi vet att det som händer är vår vardag och hade reagerat ganska starkt om våra brev kom hem öppnade, men samtidigt händer det på internet varje dag, säger Timmy Larsson och lägger till:
– Men det är också ganska många pensionärer som kommer fram och som kommer ihåg vad som berättades från forna Östtyskland. Och känner att: ’Nu har vi ett Stasi igen, som avlyssnar och bevakar’.

För studenterna vill Piratpartiet finnas som en hjälpande hand.
– Vi ser gärna att kommunen möjliggör studenters olika upptåg. Att de är en förmedlare av kontakter och lokaler, och inte står i vägen så som de gjort under vissa tillfällen, avslutar Timmy Larsson.

 

Kommunvalet 2014

[checklist]

Vem ska du rösta på?
Inför valet den 14 september har Lundagård intervjuat kandidater från samtliga politiska partier som ställer upp i kommunfullmäktigevalet till Lunds kommun. Gemensamt för intervjupersonerna är att de för närvarande är studenter eller doktorander.

[/checklist]

Artikeln har korrigerats efter publicering.