Hallands nation får ny inspektor

- in Nationer, Nyheter

Johan Stenström, professor i litteraturhistoria, axlar från och med nu ansvaret som Hallands nations inspektor. 

Hampus Vitestam är kurator på Hallands nation. Foto: Privat/Hallands nation.
Hampus Vitestam är kurator på Hallands nation.
Foto: Privat/Hallands nation.

Hallands nation har det senaste halvåret sökt efter en ny inspektor att efterträda Allan T. Malm. Nu är sökandet över. Det brukar vara tradition att personen härstammar från nationens hemtrakter, men så är inte fallet för Johan Stenström.
– Vår nye inspektor kommer faktiskt från Helsingborg och inte Halland. Men det brukar ingå i kravprofilen, säger Hampus Vitestam, kurator för Hallands nation.
Johan Stenström berättar att känslan är väldigt omtumlande.
– Det här kunde jag aldrig tro. Jag förstod inte ens att jag blev tillfrågad, då jag aldrig riktigt haft något studentliv. Jag började studera när jag var ganska ålderstigen nämligen. Men jag är väldigt glad över att ha fått det här förtroendet, säger han.
Vad har du för ambitioner för nationen?
– Jag ska se till att lära mig så mycket som möjligt om arbetet. Men framför allt vill jag se ett stabilt nationsliv och förstklassigt kuratel, säger Johan Stenström.

Goda kontakter
Till hjälp för att komma fram till vad som önskades i en inspektor kontaktade man bland annat alumniföreningen Hallands Nations Vänner. Det formades även en arbetsgrupp som satte upp en kravprofil och därefter började leta runt efter passande kandidater.
– Vi är väldigt glada över att ha hittat en person som verkligen vill engagera sig. Som har ett intresse för studentlivet och som tycker att allt sådant är kul. Och som dessutom har goda kontakter inom universitetet, berättar Hampus Vitestam.
Vad är en inspektors största ansvarsområden?
– Helt enkelt se till att allting flyter på som det ska. I många fall är ju inspektorn väsentligt bättre överblick än var kuratorn är, då han eller hon sitter på sin post i minst fem år. Kuratorn sitter bara i ett år, så är det något som gäller en händelse för ett par år sedan är det skönt att ha någon att rådfråga som har bättre koll, förklarar Hampus Vitestam.

I samband med Hallands nations 86-årsdag i oktober kommer det att hållas en installationsceremoni för nye inspektorn Johan Stenström.
– Vi kommer att klä oss fint, äta och dricka gott och ha det väldigt trevligt, avslutar Hampus Vitestam.

 

FAKTA: Johan Stenström

  • Professor i litteraturvetenskap vid Lunds universitet
  • 63 år och gift
  • Bosatt i Lund

Inspektorns främsta uppgifter är att vara nationens överhuvud. Personen i fråga ska värna om nationens intressen och hålla god kontakt med universitetet i frågor som rör nationens önskemål. Inspektorn bör vara professor eller lärare vid det universitet där nationen är verksam. Det brukar vara tradition att personen härstammar från nationens hemtrakter.