”Ingen av oss var erfaren paddlare innan”

- in Nyheter

Hallå där… Alexander Betsholzt, marinbiologistudent, som har paddlat längs Norges kust i en kajak under sommaren för att kartlägga skräp i havet.

Alexander Betsholzt studerar marinbiologi och har nu paddlat längs hela Norges kust för att kartlägga skräp.  Foto: Privat.
Alexander Betsholzt studerar marinbiologi och har nu paddlat längs hela Norges kust för att kartlägga skräp.
Foto: Privat.

Hur länge var ni borta?
Resan tog 102 dagar och vi paddlade 3260 kilometer sammanlagt. I början var det tuffast, eftersom Nordnorge är väldigt exponerat för vind. Tidvattnet gjorde det också tungt, då det är motström halva dagen och medström andra halvan. Annars snittade vi cirka 30-50 kilometer per dag.

Behövde ni träna mycket innan?
– Ja, jag gymmade lite men mest tränade vi på att paddla, ingen av oss var erfaren paddlare innan. Att öva på säkerheten var det vi lade ner mest tid på innan resan. Hur man gör om någon ramlar i till exempel.

Hur kom ni på idén?
– Min kompis Johan Mikkelsen har paddlat lite tidigare och han blev inspirerad när han träffade några som paddlat samma sträcka förut. Han frågade mig om jag ville följa med då vi båda gillar havet. Från början var det bara något vi skulle göra på semestern, men själva idén med att kartlägga skräp kom vi på delivs för att få sponsorer.

Så skräpplockning är inte något ni brinner för?
– Nu plockade vi inte upp skräpet, utan vi kartlade det för att underlätta för de fartyg eller privatpersoner som sedan samlar in och tar hand om skräpet. Det var självklart jobbigt att se hur mycket vi människor skräpat ner och vi försökte få med en del men det är svårt i så små kajaker.

Råkade ni tappa något skräp själva?
– En gång när vi åt Snickers flög omslagspappret i sjön men då vände jag tillbaka och plockade upp det.

TEXT: Jessica Gustafsson