’’Jag vill börja någonstans’’

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Hallå där… Maria Linnér, lundastudent som fått erhålla Familjens juriststipendium och en prischeck på 10 000 kronor för sin examensuppsats.

Maria Linnér fick Familjens juriststipendium. Foto: Privat.
Maria Linnér fick Familjens juriststipendium.
Foto: Privat.

Hur känns det?
– Det är naturligtvis roligt. Oväntat, men kul. Jag har skrivit om den kritiskt orienterande familjerätten, så det var ganska oväntat.

Varför var det så oväntat?
– Det är ett ovanligt ämne. Jag har inte hittat någon som skrivit om detta i Sverige. Det har diskuterats lite på politiskt håll, om att anta en lagstiftning om fler vårdnadshavare.

Vad handlade arbetet om?
– Jag skrev om det som kallas flersamt föräldrarskap: Familjebildningar där det är fler än två föräldrar för ett barn. Jag undersöker dagens lagstiftning i svenskrätt. Jag kom tidigt fram till att den rätt vi har nu bygger på tvåsamhet och den heterosexuella familjen. Det blir problematiskt nu när vi alltmer går ifrån kärnfamiljer – vi praktiserar familjen annorlunda än vi gjorde för 50 år sen.

Varför är detta viktigt att undersöka?
– Det gör att barnet inte får något legalt skydd för alla sina föräldrar. Och då är frågan om det är förenligt med principen om barnets bästa? Just i Sverige sker det, som i övriga länder i västvärlden, en ganska omfattande förändring på föräldraskapets område. Det är frågor som diskuteras ganska mycket nu, oavsett om vi vill eller inte – och då är det bra att en reglering finns.

Kan uppsatsen ge något eko internationellt?
– Det är svårt att säga. Kul om det var någonting som kom upp på agendan. Men också på ett politiskt plan. Men jag får erkänna att det här är ett exjobb på utbildning – det är ingen doktorsavhandling. Men jag vill börja någonstans.

Vad ska du göra med pengarna?
– Jag ska börja betala av mitt studiemedel. Och jag hoppas även att kunna åka till USA nästa år – då kan det behövas ett tillskott till reskassan.

Hur ser framtiden ut?
– Jag började som tingsnotarie i höst och kommer att vara det i två år framöver. Men jag vill gärna fortsätta med den mer kritiskt orienterade rättsvetenskapen.

Vill du läsa mer om flersamt föräldraskap? Här kan du läsa Maria Linnérs uppsats ’’Stjärnfamiljer och kärnfamiljer – en kritisk studie kring flersamt föräldraskap i svensk familjerätt’’ i sin helhet.