Färre stipendier ”förödande”

- in Nyheter

Svenska institutet får för lite finansiering och kommer sannolikt att skära ner på stipendierna till internationella studenter nästa år. ”Ett förödande beslut”, anser nuvarande stipendiater på Lunds universitet.

Varje år delar Svenska institutet, SI, ut stipendier till enastående internationella studenter som får hjälp att finansiera de höga studieavgifterna i Sverige. Stipendierna är viktiga för att studenterna ska få en möjlighet att studera i Sverige och för att svenska universitet ska kunna ha en global högkvalitativ utbildning genom en mångfald av studenter.

Men eftersom den nya rödgröna regeringen inte har någon extra finansiering till SI i sin budget kommer dessa stipendier med största sannolikhet att bli betydligt färre. Konsekvensen blir att stipendiaterna i Sverige 2015 kommer att sjunka från de nuvarande 700 till 100. För Lunds universitet innebär detta att ungefär 130 färre studenter skulle komma på stipendier nästa höst.

Gabriel R. du Plessis. Foto: Eleina May
Gabriel R. du Plessis.
Foto: Eleina May

”En stor förlust”
– Det är viktigt att de här stipendierna får finnas kvar eftersom de öppnar upp för möjligheter till positiva förändringar, säger Gabriel R. du Plessis, student från Sydafrika, till Lundagård.

Han studerar genusvetenskap på ett SI-stipendium.
– Att skära ner på stipendiet är fruktansvärd sorgligt, för den internationella erfarenhet vi får i Sverige tar vi med tillbaka till våra länder och applicerar kunskapen för att bygga ett bättre samhälle. För Sverige, som har ett rykte om att göra den största positiva förändringen i världen, är en minskning av stipendierna en stor förlust, säger han.

Mer än välgörenhet
Gabriel R. du Plessis tycker att stipendierna ska vara kvar.
– Jag vet själv vad stipendiet kan och har gjort, fortsätter han.
– Dessutom är det ett utbyte mer än välgörenhet. Sverige kan få så mycket från de studenter som kommer hit också. Den som tvivlar på det kan sitta med en dag i en klass med en internationell grupp människor, säger han.

Men det är inte alla de största hjärnorna som har de bästa möjligheterna att betala.
– Jag tar mina studier på väldigt stort allvar, men utan finansiell hjälp är det inte en möjlighet, säger Gabriel R. du Plessis.

Talanger skulle falla bort
– Stipendiet är i grunden vad som tog mig till Lund, säger Akmaral Kamaliyeva, student från Kazakhstan.
– Minskningen är verkligen inte lysande. Tänk på de människor som kunde komma på det här stipendiet, en del med väldiga talanger, forskare som kunde lära så mycket i Sverige och sedan ta erfarenheten med sig tillbaka.

Akmaral Kamaliyeva läser på det interdisciplinära programmet development studies. Foto: Eleina May
Akmaral Kamaliyeva läser på det interdisciplinära programmet development studies.
Foto: Eleina May

Akmaral Kamaliyeva läser på det interdisciplinära programmet development studies. Hon siktar på att applicera sin kunskap hemma i Kazakhstan efter Sverige och därigenom förbättra sitt land.
– Stipendier är inte bara en finansiering. Du får en känsla av att du betyder något för framtiden och kan göra en förändring, vilket inspirerar mig att arbeta hårdare, säger hon.
– Men absolut”, fortsätter Akmaral Kamaliyeva.
– Studieavgifterna för internationella studenter vid universiteten är så fruktansvärt höga. Om jag inte hade fått ett stipendium till Lund hade jag definitivt tagit mig till en annan institution som gav mig ett stipendium, säger hon.

Osäkra på rätten att protestera
Även om många stipendiater anser att färre stipendier vore oturligt är många av dem osäkra på om de har rätt att kräva mer. Detta på grund av att de redan har fått stora möjligheter från den svenska regeringen bara genom att få studera gratis i Sverige.
– Som stipendiater är vi väldigt upprörda över att stipendierna begränsas, men jag ifrågasätter om jag ens har en rätt att ifrågasätta. Kanske borde jag bara uppskatta de möjligheter jag fått och hålla tyst, säger Lubna Hawwa från Maldiverna som läser development studies.

 

Text: Yang Zhao 
Översättning:
Carl-William Ersgård
Först publicerad på lundagard.net