Värdigt värmande välgörenhetsprojekt

- in Kår, Nyheter

Igår bjöds det på soppkök utan soppa i Universitetshuset. Prinskorv och rödbetssallad satte guldkant på Lundaekonomernas välgörenhetsprojekt för hemlösa.

Marte Erland, projektledare och ansvarig för nuvarande kommittén för Lundaekonomernas välgörenhetsprojekt Light. Foto: Josefin Wennang.
Marte Erland, projektledare och ansvarig för nuvarande kommittén för Lundaekonomernas välgörenhetsprojekt Light.
Foto: Josefin Wennang.

Klassisk musik och pampiga pelare välkomnar gästerna i Universitetshuset. Broderade soffor matchar guldramarna på väggarna, och kandelabrar lyser upp Pelarsalen.
– Kul att se så att så många är här, trots den fina lokalen! utbrister Marte Erland, projektledare och ansvarig för nuvarande kommittén för Lundaekonomernas välgörenhetsprojekt Light.

Light är en välgörenhetsorganisation, skapad för att engagera studenter att arbeta med hemlösa i Lund. Projektet skapades för ett år sen av studentkåren Lundaekonomernas före detta festmästare Leo Bovaller.
– Jag ville samla ihop folk och göra något som påverkar, säger han.
– Light bildades för studenternas generella vilja att hjälpa till i samhället. Att kunna engagera sig i något förutom festkulturen i Lund, säger Marte Erland.

Speciellt för just denna kväll är att rektor Per Eriksson låter tillställningen äga rum i Universitetshuset. Marte Erland berättar att lokaler är det svåraste att få hjälp med till välgörenhetsevents.

Fler och fler gäster börjar trilla in allteftersom minuterna går. Lukten av köttbullar och sill genomsyrar rummet. På ett runt bord i mitten står julmust och mineralvatten uppradat. Temat för kvällen är det svenska julbordet, och det är både bu och bä som hörs från borden. En tolk hjälper arrangörerna att prata med matgästerna. Hon berättar att många tycker sillen är lite för speciell i smaken, men det de tycker är gott äter de upp med glädje. Prinskorvarna och brödet försvann snabbt från tallrikarna.
– Maten smakade utmärkt, och här är jättehärlig stämning, säger Eva Pilarova, en av gästerna.

Soppköken är uppskattade och det finns flera framtidsplaner.
Hur arbetar ni med projektet?
– En gång i månaden har vi soppkök, och så har vi haft ett par insamlingar. Inför våren har vi ett par nya projekt på gång för att utveckla Lights organisation, men inget som jag kan kommentera här för tillfället, säger Marte Erland.

Hon berättar att de önskar att kunskapen om projektet sprider sig bland andra studenter. Hon vill se att andra ska engageras att utveckla liknande välgörenhetsorganisationer.
Hur kan universitetet hjälpa de hemlösa i Lund?
– Genom att uppmuntra studenter till att ta initiativ. Och som i vårt fall bidra med pengar och lokaler, säger Marte Erland.

Gästerna börjar hugga in på efterrättsbordet. Det svenska julbordstemat fortskrider med lussekatter och pepparkaksmuffins. Peter Jöbacks julsånger hörs ifrån högtalarna. En kväll som helt går i julens tecken, med köttbullarna och musten. Men framför allt med högtidens främsta mål: gemenskapen.

Gårdagens soppkök ägde rum i Universitetshuset. Foto: Josefin Wennang.
Gårdagens soppkök ägde rum i Universitetshuset.
Foto: Josefin Wennang.