Härbärge öppnat på Smålands

- in Nationer, Nyheter

Engagemanget för hemlösa EU-migranter i Lund började på sociala medier. En del av det finns nu i en av Smålands nations källarlokaler.

En kort och intensiv snöstorm drog in över Lund i går och det är vinter, om än en ovanligt mild, i Sverige.

På Smålands nations expedition sitter Martin, representant från Smålands nation och Joakim Månsson Bengtsson, språkrör för Gröna studenter och initiativtagare till den nybildade föreningen Hjälp tiggare i Lund. De är några av personerna som sett till att Smålands nation hyr ut en av sina källarlokaler till föreningen.
– Många av Smålands medlemmar vill göra något för de hemlösa EU-migranterna och i höstas hade vi till exempel en klädinsamling, säger Martin.

Nationens vilja att hjälpa gjorde att Smålands nation och den nybildade föreningen Hjälp tiggare i Lund sammanstrålade i vintras.
– När vintern kom insåg jag att det finns ju en lokal här på Smålands som vi kan erbjuda för uthyrning och då kontaktade vi föreningen, fortsätter han.

Ett strukturellt problem
Efter första kontakten rullade det igång snabbt. Men att få tag i ytterligare lokaler för att kunna erbjuda fler hemlösa sovplatser har visat sig vara väldigt svårt för föreningen. Skolor, föreningar och andra nationer i Lund har blivit tillfrågade, men ingen har visat sig vara villig att hyra ut.
– Det är ett högt tryck på sovplatserna och vi har ett stort behov av fler lokaler, berättar Joakim Månsson Bengtsson.

Joakim Månsson Bengtsson berättar att det inte var några problem för skolor att hyra ut sina gymnastiksalar när 5000 barn kom till Lund för att vara med i Lundaspelen. Han menar att det är strukturellt problem.
– Det handlar inte om vita barn nu, utan om en redan väldigt diskriminerad grupp och då har det visat sig att det inte är lätt att hitta lokaler att hyra.
Varför tror du att andra nationer inte har visat sig villiga att hyra ut lokaler?
– Många nationer har sitt fokus på att generera pengar och skapa klubbar som drar folk, och då hamnar inte en verksamhet med hemlösa högst upp på dagordningen, säger Martin.

Positivt mottagande
Mottagandet från grannar har varit väldigt positiv och alla har hittills visat sig vara nyfikna på projektet. Och eftersom hyran betalas med privata donationer genom Hjälp tiggare i Lund blir det ingen kostnad för nationens medlemmar. Förutom att erbjuda sovplatser för hemlösa har projektet också sidoeffekter där antidiskriminering är i centrum och grupper som vanligtvis inte möts får möjlighet att lära känna varandra.
– Den sämre delen av det hela skulle vara att det bor 18 personer på 116 kvadratmeter och att det händer att vi måste neka personer sovplats, men i de fallen gör vi allt vi kan för att lösa det på andra sätt, säger Joakim Månsson Bengtsson.

Martin hoppas att uthyrningen är början på ett längre samarbete.
– Det är ju ganska nytt som det är nu, men jag hoppas att Smålands nation och Hjälp tiggare i Lund kan utöka sitt samarbete i framtiden.

Fotnot: Martins efternamn är borttaget av säkerhetsskäl.