Så påverkas du av nya studielånet

I januari kommer studiemedlen öka med tusen kronor för alla heltidsstudenter. Att det är just lånedelen som har höjts väcker ont blod hos Sveriges förenade studentkårer.

Årets första CSN-utbetalning närmar sig med stormsteg. Detta innebär att alla Lunds studenter kommer kunna sätta på sig spenderbyxorna och gå loss på kurslitteratur, korridorsrumsräkningar och billig nationsöl. Eller i alla fall de som har klarat av att plocka tillräckligt många poäng under den föregående terminen

Låneslanten ska utökas med en tusenlapp för de som tar fullt studielån, då Alliansbudgeten, som Socialdemokraterna och Miljöpartiet för närvarande regerar med, innehåller en ökning av lånedelen. De två regeringspartiernas egen budget innehöll samma höjning, så det råder brett samförstånd i riksdagen om vikten av studielånshöjningen.

Johan Alvfors är vice ordförande för Sveriges förenade studentkårer. Han är mycket kritisk till regeringens budgetproposition, som han menar är ett svek mot studenterna. Foto: Press/SFS
Johan Alvfors är vice ordförande för Sveriges förenade studentkårer. Han är mycket kritisk till regeringens budgetproposition, som han menar är ett svek mot studenterna.
Foto: Press/SFS

Studielånen utökas
Klas Elfving, pressekreterare på CSN, säger att riksdagspartierna har gjort bedömningen att studenternas ekonomiska situation är ansträngd.
– Det finns ett behov av en ökning, och för att tillgodose det har man valt att höja lånedelen. Det är ju förstås mindre kostsamt för staten att höja studiemedlen på det sättet. Men samtidigt så får man som studerande också en rejäl höjning, säger Klas Elfving.

Johan Alvfors, som är Sveriges förenade studentkårers, SFS, viceordförande, är kritisk till höjningen av lånedelen.
– SFS tycker att det är bra att politikerna är medvetna om att studenternas ekonomiska situation är extremt tajt, men vi tycker att det är väldigt dåligt att de fortsätter att höja lånedelen, säger Johan Alvfors.

Åtgärden medför att studenternas skuldbördor kommer att öka väsentligt. Johan Alvfors hävdar att detta är ett stort problem ur såväl ett svenskt som ett internationellt perspektiv, eftersom det utestänger personer som inte har möjlighet att ta så stora lån från högre utbildning.
Hur mycket anser ni att bidragsdelen skulle behöva höjas?
– Vi eftersträvar en jämn fördelning mellan bidraget och lånet. Anledningen till det är att vi tycker att studier är ett gemensamt ansvar för samhället. Ingen ska behöva utestängas från universitetet, säger Johan Alvfors.

På frågan vad ökningen kommer att innebära i termer av ökade studieskulder svarar Klas Elving att det visst kommer att bli en rejäl ökning. Men samtidigt är det heller inte alla som tar fullt studielån, eller som söker studiemedel för hela sina studietider.
– Dessutom får man inte glömma att studenterna får mer pengar i plånboken, säger Klas Elving.

Fotnot: För tre års heltidsstudier kommer studieskulderna öka med 28 000 kronor med höjningen. Om heltidsstudierna sträcker sig över fem år kommer höjningen innebära 46 000 kronor extra i skuldsättning.